Svet

Berlin: Putin bi da nas zaplaši nuklearnim oružjem u Belorusiji

u Berlinu i EU zaboravljaju da navedu da je Nemačka jedna od zemalja u kojoj se odavno nalazi američko nuklearno oružje
Berlin: Putin bi da nas zaplaši nuklearnim oružjem u Belorusijiwww.globallookpress.com © Cover Images

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke ocenilo je jučerašnju Putinovu najavu o razmeštanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji kao "pokušaj zastrašivanja", piše nemački list "Velt".

Ministarstvo dalje navodi da je sve to nastavak politike zastrašivanja nuklearnom tematikom i dodaje da se zvaničan Minsk ranije obavezao putem nekoliko sporazuma da neće imati nikakve veze sa nuklearnim oružjem. 

Ipak, u Berlinu i EU zaboravljaju da navedu da je Nemačka jedna od zemalja u kojoj se odavno nalazi američko nuklearno oružje. 

Nakon što Belorusija na svojoj teritoriji razmesti rusko oružje, Minsk bi, zapravo, uradio nešto slično što Zapad radi godinama.

"U principu, radimo sve ono što su oni (SAD) radili deceniju. Oni imaju saveznike u određenim zemljama i njihovi nosači su obučeni, njihove posade su obučene. U principu, mi radimo sve što oni rade već deceniju. Oni imaju saveznike u određenim zemljama. I mi ćemo uraditi isto", podsetio je juče ruski predsednik Vladimir Putin.

U isto vreme, iz američkog Stejt departmenta poručuju da će nastaviti da prate situaciju, ali da ne vide naznake da je Rusija trenutno spremna da upotrebi nuklearno oružje, zbog čega Vašington neće staviti svoje nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti.

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN) tvrdi da bi razmeštanje ruskog nuklearnog oružja moglo da dovede do katastrofe i dalje eskalacije, jer se time povećavaju šanse da ono nekada bude iskorišćeno, dok iz Ukrajine poručuju da je Rusija uzela Belorusiju za "nuklearnog taoca".

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov napisao je na Tviteru da je "razmeštanje nuklearnog oružja u Belorusiji korak napred prema unutrašnjoj destabilizaciji zemlje" i dodao da će imidž Rusije i ruskog lidera postati još gori u očima beloruskog naroda. 

Savetnik u kabinetu Zelenskog Mihail Podoljak zatražio je od Evropske unije da pojača pritisak i uvede nove sankcije protiv Moskve, kao i da Kijevu isporuči još oružja.

image