Svet

"Volstrit džornal": Vašington razmatra "kreativna rešenja" za oslobađanje američkog novinara

Vašington bi mogao da razmotri sporazum o razmeni koji uključuje ruske državljane uhapšene u trećim zemljama, tvrdi "Volstrit džornal"
"Volstrit džornal": Vašington razmatra "kreativna rešenja" za oslobađanje američkog novinaraGetty © Justin Sullivan / Staff

Sjedinjene Države su spremne da zauzmu neortodoksan pristup u pokušaju oslobađanja novinara "Volstrit džornala" Evana Gerškoviča, koji je trenutno u zatvoru u Rusiji zbog optužbi za špijunažu, piše list.

SAD, navodno, pokušavaju da pronađu odgovarajuće kandidate za razmenu zatvorenika. Problem je što Vašington trenutno nema ruskih "špijuna" u svom pritvoru, navodi "Volstrit džornal" i dodaje da bi, s obzirom na optužbe za špijunažu sa kojima se Gerškovič suočava, Moskva mogla da oceni da je razmena sa bilo kojim drugim zatvorenicima nefer.

Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je za "Volstrit džornal" da je Vašington "otvoren za kreativna rešenja" kako bi osigurao primopredaju Gerškoviča, zajedno sa Polom Vilanom, bivšim američkim marincem osuđenim za špijunažu u Rusiji 2020.

"U okviru onoga što je legalno dostupno, mi stalno tražimo šta bi moglo biti relevantno ili korisno", rekao je zvaničnik. Prema pisanju lista, Moskva je prethodno rekla Vašingtonu da će samo zameniti Vilana za Rusa optuženu za sličan prekršaj u inostranstvu. Rusija je navodno ranije ponudila da ga razmeni za Vadima Krasikova, čoveka osuđenog na doživotnu robiju u Nemačkoj zbog ubistva. U to vreme, Vašington je smatrao da je dogovor koji uključuje treću zemlju nemoguć, ali je navodno promenio svoj stav.

"Volstrit džornal" je izdvojio dvojicu navodnih ruskih špijuna uhapšenih u Sloveniji u decembru, zajedno sa Sergejem Čerkasovim, Rusom osuđenim na 15 godina zatvora u Brazilu zbog krađe identiteta, kao potencijalne kandidate za razmenu. Brazilske vlasti su takođe optužile Čerkasova da je ruski agent, a Moskva je zatražila da ga Brazil izruči Rusiji. SAD su navodno takođe nagovestile da bi mogle da traže njegovo izručenje, tvrdi list.

List je takođe izdvojio Marata Kasema, ruskog urednika optuženog za špijunažu i izbegavanje sankcija u Letoniji, kao potencijalnog kandidata za razmenu. "Volstrit džornal" nije objasnio kako bi SAD potencijalno mogle da obezbede sporazum koji uključuje bilo koju od ovih zemalja.

Najistaknutiji Rusi iza rešetaka u SAD optuženi su za sajber zločine, naveo je list.

Jedan od njih je Roman Seleznjev, sin ruskog poslanika koji je 2016. osuđen za hakovanje stotina preduzeća i prodaju ukradenih podataka na mreži u šemi koja je rezultirala gubicima od više od 169 miliona dolara. On bi trebalo da bude pušten na slobodu 2036. Prema rečima njegovog advokata Igora Litvaka, Moskva smatra da je Seleznjev nezakonito pritvoren.

Druge opcije uključuju Vladislava Kljušina i Aleksandra Vinika. Kljušin je Rus izručen SAD iz Švajcarske 2021. godine i optužen za pribavljanje 90 miliona dolara putem trgovine hartijama od vrednosti na osnovu informacija ukradenih iz američkih kompjuterskih mreža. Vinik je priveden 2017. godine, prvo u Grčkoj, a zatim u Francuskoj, pre nego što je izručen SAD pod optužbom da je vodio nelegalnu berzu kriptovaluta.

image
VV inauguration
banner