Svet

Poljska novinska agencija: Francuska blokira odluku EU o kupovini municije Ukrajini

Odluka o finansiranju isporuka municije Ukrajini doneta je na samitu Evropske unije u Briselu
Poljska novinska agencija: Francuska blokira odluku EU o kupovini municije Ukrajini© Tanjug/ AP Photo/Libkos

Francuska je, navodno, blokirala odluku EU o kupovini municije Kijevu, prenosi poljska agencija PAP pozivajući se na izvore u uniji.

Dve milijarde evra potrebne za slanje municije Kijevu treba da dođu iz Evropskog mirovnog fonda. Artiljerijske granate kalibra 155 mm, koje su Ukrajini potrebne jer ih troši sumanutom brzinom, u okviru EU trenutno se proizvode u Poljskoj, Francuskoj i Nemačkoj.

Od dve milijarde evra, polovina će se iskoristiti za nadoknadu zaliha municije država članica. Trenutno, u skladištima nema dovoljno projektila, pa se za njima traga van EU, piše državna agencija PAP.

Da bi odluka postala "pravosnažna", potrebna je saglasnost svih zemalja članica unije. Tom planu se, navodi poljska agencija, usprotivila Francuska.

"U ovoj situaciji rešenje bi bilo nabavka municije u trećoj zemlji na osnovu donacije, a zatim nadoknada iz skladišta države članice prenosom drugog oružja u treću zemlju", rekao je izvor iz EU za PAP i dodao da su "u toku razgovori o ovom pitanju".

Druga milijarda, koja će biti izdvojena za zajedničke porudžbine u evropskoj industriji - de fakto Francuskoj, Poljskoj i Nemačkoj, predstavlja veći problem.

"Francuzi su blokirali odluku EU o drugoj milijardi evra pre Božića. Nacrt je sadržao odredbu da se municija nadoknađuje samo na osnovu zahteva koji je podnela Ukrajina. Pariz, međutim, želi, ne objašnjavajući zašto, da se ova odredba izbriše. To bi značilo i mogućnost refundiranja municije, za koju ukrajinska strana nije aplicirala. Pored odluke o municiji, Francuska želi da doda i mogućnost refundiranja isporuka raketa", rekao je za PAP visoki izvor iz EU.

Pojedine diplomate smatraju da iza odluke Francuske stoji lobiranje proizvođača oružja i municije. "Radi se o stvaranju mehanizma za prinudno naručivanje specifične opreme koja ukrajinskoj strani možda zapravo nije potrebna", rekao je poljskoj agenciji diplomata EU.

Stalni predstavnik Poljske pri EU Andžej Sadoš istakao je na sastanku ambasadora u Briselu da unija ne sme da gubi vreme i da mora da obezbedi Ukrajini zalihe municije što je pre moguće.

Poljska je takođe izrazila razočaranje što EU nije mogla da postigne dogovor po ovom pitanju.

image