Svet

Evropa mora da udvostruči proizvodnju municije da bi zadovoljila potrebe Ukrajine

Nemački odbrambeni konzorcijum "Rajnmetal" ne radi u punom kapacitetu i krivi vlade EU za nestašicu granata
Evropa mora da udvostruči proizvodnju municije da bi zadovoljila potrebe UkrajineGetty © Kiran Ridley / Stringer

Najveći nemački proizvođač municije "Rajnmetal" saopštio je da evropska odbrambena industrija ne može da zadovolji potrebe Ukrajine za artiljerijskom municijom osim ako vlade ne nađu sredstva da udvostruče proizvodne kapacitete. 

"Trebaju mi naređenja. Bez naređenja neću ništa da proizvodim", izjavio je izvršni direktor "Rajnmetala" Armin Paperger i precizirao da "za nedostatak municije neće biti kriva odbrambena industrija. Industrija može da isporuči ono što je potrebno", prenosi "Blumberg".

Spora finalizacija narudžbina dovela je do toga da će ovaj nemački koncern 2023. godine raditi sa oko dve trećine kapaciteta, uprkos upozorenjima ukrajinskih i evropskih zvaničnika da će količina artiljerijske municije biti odlučujući faktor na frontu.

Problematična je municija kalibra 155 mm, tj. standardne NATO granate – ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov tvrdi da im je, kako bi se održali u regionu Donbasa, potrebno više od 350.000 granata mesečno, čak tri puta više od onog što sada troše.

Reznikov je pak bio skroman, pa je zatražio od Evropske unije 250.000 granata mesečno, količinu koju je, po rečima šefa "Rajnmetala", teško proizvesti.

"Da bi se to postiglo, u Evropi bi morala da se udvostruči proizvodnja", rekao je on. 

"Rajnmetal" trenutno može da proizvede 450.000 artiljerijskih metaka godišnje i planira da dostigne 600.000 metaka u naredne dve godine uz pomoć pogona u Mađarskoj i fabrike baruta u Saksoniji koja tek treba da se izgradi, rekao je Paperger.

"Rajnmetal" nije povećao ni proizvodnju manjih granata od 120 mm koje koristi većina borbenih tenkova američke i evropske proizvodnje, rekao je Paperger.

Kompanija ima dovoljno kapaciteta da proizvede 240.000 čaura, ali će ove godine proizvesti manje od 150.000. 

Od početka 2023. zemlje NATO-a su obećale da će Ukrajini isporučiti stotine tenkova, uključujući i više od 100 "leoparda 2", koje su proizveli "Rajnmetal" i "Kraus-Mafei Vegman".

Paperger je uveren da bi uz adekvatnu podršku odbrambene industrije u Evropi i SAD mogle da isporuče dovoljno vojne opreme Ukrajini da osujeti rusku pobedu.

"Ako Zapad želi da Rusija izgubi ovaj rat, Rusija ga neće dobiti", zaključio je šef "Rajnmetala".

image