Svet

Lideri EU podržali zajedničku kupovinu municije za Ukrajinu

Odobren plan ubrzane kupovine municije za Kijev
Lideri EU podržali zajedničku kupovinu municije za UkrajinuGetty © Justin Sullivan / Staff

Lideri Evropske unije (EU) podržali su plan da se Ukrajini pošalje milion metaka artiljerijske municije u narednih 12 meseci.

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU odobrili su plan za ubrzanu kupovinu ranije ove nedelje, a lideri 27 zemalja članica bloka dali su mu svoj politički blagoslov na samitu u Briselu u četvrtak, prenosi AP.

"Uzimajući u obzir bezbednosne i odbrambene interese svih država članica, Evropski savet pozdravlja sporazum... o isporuci municije zemlja-zemlja i artiljerijske municije Ukrajini i, ako bude traženo, projektila", navodi se u zaključcima sastanka o Ukrajini.

Neimenovani ukrajinski diplomata rekao je da je Vladimir Zelenski zatražio od lidera da isporuče moderne avione i rakete dugog dometa Kijevu.

S obzirom da Ukrajina neverovatnom brzinom troši municiju, estonska premijerka Kaja Kalas iznela je prošlog meseca ideju da EU uspostavi zajednički plan nabavke sličan onom koji je osmišljen tokom pandemije koronavirusa za kupovinu vakcina.

"Ono što je kritično je brzo slanje municije u Ukrajinu, jer bi to moglo da donese promenu u ovom sukobu", rekla je Kalas po dolasku na samit.

Prema planu, Evropska odbrambena agencija će - paralelno sa isporukama - prikupljati zahteve država članica za obnavljanje zaliha i voditi brzu proceduru za direktne pregovore sa industrijskim dobavljačima municije u Evropi.

Prema različitim procenama, Ukrajina ispaljuje 6.000-7.000 artiljerijskih granata dnevno. Tu količinu Zapad ne može tako brzo ni lako da nadoknadi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je ove nedelje da je obezbedio odobrenje za izdvajanje milijardu evra za podsticanje zemalja članica da pošalju Kijevu artiljerijske granate iz svojih zaliha i svih narudžbina na čekanju. Još milijardu evra bi otišlo na ubrzavanje novih porudžbina i podsticanje zemalja da rade zajedno na kupovini preko Evropske odbrambene agencije ili u grupama od najmanje tri zemlje.

Mađarska je poručila da neće učestvovati u isporuci municije Ukrajini, navodeći svoju posvećenost miru, ali je rekla da neće sprečiti druge članice da to učine blokiranjem sporazuma.

Mađarski premijer Viktor Orban je prošlog meseca rekao da je EU delimično kriva za produžavanje sukoba u Ukrajini pumpanjem Kijeva oružjem i sankcionisanjem Moskve, umesto da su pokušali da organizuju mirovne pregovore.

Bugarski predsednik Rumen Radev takođe je odbacio isporuku granata sve dok je privremena vlada nadležna u zemlji. "Bugarska će podržati evropske diplomatske napore da se uspostavi mir", rekao je Radev.

image