Svet

Kuleba: Crno more da se pretvori u more NATO-a

Apelujemo na demilitarizaciju Crnog mora kako bi miroljubive zemlje koje poštuju zakon mogle da ga koriste za trgovinu i putovanja, kaže ukrajinski ministar spoljnih poslova
Kuleba: Crno more da se pretvori u more NATO-aGetty © Photo by Igor Garin/Epsilon/Getty Images

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je da se Crno more pretvori u "more NATO-a", istovremeno navodeći potrebu za njegovom demilitarizacijom.

"Došlo je vreme da se Crno more pretvori u ono što je postalo Baltičko more – u more NATO-a. Apelujemo na demilitarizaciju Crnog mora kako bi miroljubive zemlje koje poštuju zakon mogle da ga koriste za trgovinu i putovanja", izjavio je Kuleba na konferenciji o pitanjima bezbednosti Crnog mora u Bukureštu.

Tokom konferencije, Kuleba je ponovio nameru Kijeva da uspostavi kontrolu nad regionima koji su ušli u sastav Ruske Federacije.

Pored toga, on je izrazio žaljenje što Zapad nema doslednu strategiju za Crno more i naglasio da ju je Rusija uvek imala.

Podsetimo, ranije je predsednik Rumunije Klaus Johanis pozvao NATO da pojača svoje prisustvo u ovoj regiji.

Ovo bi, kako je rekao, trebalo da "ojača bezbednosnu situaciju u evroatlantskom prostoru".

"Crno more danas kao nikad ima strateški značaj. Eto zbog čega tvrdimo da je neophodno da dođe do jačanja prisustva NATO-a u Crnom moru i do toga da se problematika Crnog mora uključi u sve procese koji se tiču poboljšanja bezbednosne situacije u evroatlantskom prostoru", rekao je Johanis.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je ranije da administracija namerava da razvije posebnu strategiju za Crno more do juna.

Vašington će polaziti od činjenice da su tri države na crnomorskoj obali priznate kao članice NATO-a, dok se Ukrajina razmatra kao prijateljska zemlja SAD.

image