Svet

Biološka opasnosti u Sudanu: Naoružani upali u biolaboratoriju sa patogenima malih boginja i kolere

Predstavnik SZO iz Sudana Nima Said Abid izjavio je da tehničari organizacije nisu mogli da pristupe Nacionalnoj laboratoriji za javno zdravlje kako bi osigurali bezbednost opasnih materija
Biološka opasnosti u Sudanu: Naoružani upali u biolaboratoriju sa patogenima malih boginja i kolerewww.globallookpress.com © Stringer

U glavnom gradu Sudana Kartumu postoji visok rizik od biološke opasnosti, nakon što je jedna od zaraćenih strana zauzela biolaboratoriju u kojoj se nalaze patogeni malih boginja i kolere, kao i druge opasne materije, saopšteno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Predstavnik SZO iz Sudana Nima Said Abid izjavio je da tehničari organizacije nisu mogli da pristupe Nacionalnoj laboratoriji za javno zdravlje kako bi osigurali bezbednost opasnih materija.

"Ovo je najveća briga: laboratorijski tehničari nemaju pristup laboratoriji, kako bi na bezbedan način zapakovali biološki materijal i opasne supstance", rekao je Abid, odbijajući da precizira koja od zaraćenih strana je zauzela objekat.

Inače, Sudanske oružane snage (SAF) i rivalske paravojne Snage za brzu podršku (RSF) juče su postigle dogovor o  72-časovnom prekidu vatre, prenosi "RT internešenel".

Međutim, već jutros je RSF optužio vojsku da je prekršila primirje time što je "njihov avion preleteo iznad Kartuma", glavnog grada Sudana. Ova grupa je, inače, potvrdila svoju "apsolutnu posvećenost" sporazumu.

"Al Džazira" je citirala lokalne izveštaje, prema kojima su borbe nastavljene u sudanskoj državi Zapadni Darfur nakon proglašenja primirja.

SAF su optužile RSF da su njegovi pripadnici počeli da nose policijske uniforme kako bi "izveli što više napada i proširili haos."

Borbe su izbile između sudanskih oružanih snaga i paravojnih formacija Snaga za brzu podršku (RSF) 15. aprila, u kojima je poginulo najmanje 459 ljudi, a povređeno je 4.072, prema najnovijim podacima SZO.

Otvoreni sukob je usledio nakon tenzija između predsedavajućeg Prelaznog saveta za suverenitet Abdela Fataha el Burhana i komandanta RSF-a Mohameda Hamdana Dagala oko toga kako snage RSF-a treba da budu integrisane u vojsku.

U ponedeljak je Ahmed Abu Zeid, portparol egipatskog ministarstva spoljnih poslova, rekao da je Mohamed el Garavi, pomoćnik administrativnog atašea u ambasadi u Kartumu, ubijen "na putu do ambasade iz koje je trebalo da prati evakuaciju egipatskih državljana."

RSF su demantovale tvrdnje da su odgovorne za njegovu smrt.

image