Svet

Nemački mediji: Nacizam buja u školi u Brandenburgu, a svi skreću pogled

Nacistički pozdravi se ignorišu, protivustavni simboli se tolerišu, učenici migranti se sistematski maltretiraju, kukasti krstovi se crtaju po školskom nameštaju, saopštila je grupa zabrinutih nastavnika iz dotične škole
Nemački mediji: Nacizam buja u školi u Brandenburgu, a svi skreću pogledGetty © German Police via Getty Images

U školi u nemačkom gradu Brandenburgu, nastavnici se žale na desničarske ekstremističke incidente učenika.

Grupa nastavnika Brandenburga požalila se u pismu na ponašanje grupe mladih desničarskih ekstremista, istakavši da neki od ostalih zaposlenih u neimenovanoj školi, uključujući i rukovodstvo, skreću pogled na drugu stranu umesto da preuzmu nešto po tom pitanju.

"Frankfurter algemajne cajtung" piše da nemačka Kancelarija za zaštitu ustava nije bila iznenađena incidentom, upozorivši da se ne skreće pogled sa incidenta, prenosi Tanjug.

Nacistički pozdravi se ignorišu, protivustavni simboli se tolerišu, učenici migranti se sistematski maltretiraju, kukasti krstovi se crtaju po školskom nameštaju, izjavili su nastavnici u telefonskom pozivu državnoj televiziji RBB.

Pored te televizije, nastavnici su o slučaju pismom izvestili i druge medije, uz zahtev da se ime škole ne otkriva.

Nastavnici, učenici i roditelji koji se protive ekstremističkim ispadima strahuju za svoju bezbednost, navodi se u pismu. Oni se plaše osvete, ne nužno učenika, već desničarskih ekstremista iz regiona.

Uprava dotične škole potvrdila je za "Frankfurter algemajne cajtung" da je grupa nastavnika poslala pismo, dok list piše da škola za sada radi uobičajeno i da uprava nije komentarisala incidente. Jedan od zaposlenih u sekretarijatu škole rekao je za list da im u školi niko ništa neće reći. 

Policija istražuje slučaj, a školski odbor će takođe ispitati stvar, navodi nemački list. 

Zvaničnici ministarstva prosvete bili su "šokirani" opisima u pismu, ali su naveli da ne znaju o kojoj je školi reč, iskazavši žaljenje zbog toga što nastavnici nisu tražili da razgovaraju sa njima, dodaje se. 

image