Svet

Evropska komisija zabranila izvoz ukrajinskih žitarica u pet zemalja EU

Mere se tiču samo četiri poljoprivredna proizvoda - pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, poreklom iz Ukrajine, a imaju za cilj ublažavanje problema u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj
Evropska komisija zabranila izvoz ukrajinskih žitarica u pet zemalja EUwww.globallookpress.com © IMAGO/Uwe Meinhold

Evropska komisija zabranila je izvoz ukrajinskog žita u pet istočnoevropskih zemalja od 2. maja do 5. juna, istovremeno dozvoljavajući tranzit i izvoz u druge zemlje članice EU, navodi se u saopštenju EK.

"Evropska komisija je danas usvojila vanredne i privremene preventivne mere na uvoz ograničenog broja proizvoda iz Ukrajine. Mere se tiču samo četiri poljoprivredna proizvoda - pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, poreklom iz Ukrajine. One imaju za cilj ublažavanje logističkih problema u vezi sa ovim proizvodima u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj", navodi se u tekstu, prenosi TASS.

Dodaje se da će mere stupiti na snagu 2. maja i trajaće do 5. juna 2023. Tokom tog perioda, pšenica, kukuruz, seme uljane repice i suncokreta poreklom iz Ukrajine mogu da se puštaju u slobodan promet u svim državama EU osim pomenutih pet zemalja.

"Proizvodi mogu da nastave da cirkulišu ili prolaze kroz ovih pet država članica putem zajedničkog carinskog tranzita u zemlju EU ili van EU", navodi se u saopštenju. 

Mere Komisije takođe uključuju i paket podrške vredan 100 miliona evra poljoprivrednicima ovih pet država. 

Pomenute zemlje su se obavezale da će ukinuti jednostrane zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, dodaje EK.

U aprilu 2023. Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka su jednostrano odlučile da zabrane uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine zbog prenatrpanosti njihovih tržišta, što je lokalne poljoprivrednike dovelo na ivicu propasti.

EK, koja je inače zadužena za trgovinu unutar EU, rekla je da bi mogla da produži restrikcije uvoza žitarica u ovih pet zemalja ukoliko se vanredne okolnosti nastave.

image