Svet

Skandal u Varšavi: Sprečili ruskog ambasadora da položi cveće; Moskva: Reagovaćemo!

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je bilo obavešteno o ceremoniji koju je planirala ambasada, ali poljske vlasti nisu sprečile provokativne akcije "demonstranata", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Skandal u Varšavi: Sprečili ruskog ambasadora da položi cveće; Moskva: Reagovaćemo!www.globallookpress.com © Attila Husejnow

Varšava je danas još jednom pokazala da gaji neprijateljske odnose sa Rusijom, uvredila je sećanje na više od 600.000 sovjetskih vojnika koji su dali živote prilikom oslobođenja Poljske od nemačke okupacije, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova u zvaničnom saopštenju povodom incidenta u Varšavi.

Naime, Agresivna grupa ljudi koja se danas okupila oko memorijalnog groblja u poljskoj prestonici sprečila je ruskog ambasadora u toj zemlji Sergeja Andrejeva da položi cveće na ovom spomen-obeležju na Dan pobede.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je svakako bilo obavešteno o ceremoniji koju je planirala ambasada, ali poljske vlasti nisu sprečile provokativne akcije "demonstranata", navodi se u saopštenju.

"Ono što se desilo još jednom pokazuje dvoličnu politiku Varšave u tumačenju događaja iz Drugog svetskog rata, pokušavaju da zaborave ulogu našeg naroda u spasavanju evropskih zemlja od nacističke Nemačke", istaklo je rusko MSP.

"Nećemo ostati bez odgovarajuće reakcije", dodaje se u saopštenju.

Okupljeni narod zatražio je od ruskog diplomate da skine simbol Georgijevske lente sa odeće, u isto vreme pokušavajući da njega i rusku delegaciju otera sa ovog mesta.

Kako prenose ruski mediji, policija koja se nalazila na licu mesta nije intervenisala, rekavši da ne vide osnove prema kojim bi trebalo da zaustave neprimereno ponašanje demonstranata.

Međutim, ambasador nije položio venac i bio je prinuđen da napusti groblje. Na sreću, nije zadobio nikakve povrede. 

Prošle godine, na istog ovog ambasadora u Poljskoj 9. maja izvršen je napad pri polaganju venaca na memorijalno groblje. Tom prilikom je na Andrejeva bačena crvena boja, a za napad su okrivljeni jedna državljanka Ukrajine i još nekoliko osoba. 

image