Svet

U Kišinjevu pljušte kazne za nošenje Georgijevske lente

Bivši predsednik Moldavije danas nosi traku koja simboliše pobedu i kaže da se nada da će država ponovo biti u dobrim odnosima sa Rusijom, što, prema njegovim rečima, želi većinski deo stanovništva
U Kišinjevu pljušte kazne za nošenje Georgijevske lentewww.globallookpress.com © Christoph Soeder

Policija u Kišinjevu je počela sa pisanjem novčanih kazni za nošenje Georgijevske lente, međutim, oni koji su je istakli planiraju da ospore kaznu na sudu, jer za njih lenta predstavlja sećanje na pretke koje su živote dali za slobodu, prenosi "Salut Moldova" na Telegramu.

Stanovnik glavnog grada Moldavije dobio je kaznu od organa za provođenje zakona, suprotno odluci Ustavnog suda, po kojoj svako ima pravo da nosi lentu ako nije u vezi sa ratnom propagandom.

"Stavio sam je u znak sećanja na svoje dedove i pradedove koji imaju ordenje sa istim ovakvim trakama. Ovaj i svaki drugi protokol će biti osporen na sudu, jer nijedan nije po zakonu", rekao je je jedan od građana Kišinjeva.

I zaista, uprkos kaznama, mnogi učesnici parade povodom Dana pobede u Kišinjevu danas nose Georgijevske lente. Jedan od njih je bivši predsednik Igor Dodon, koji je danas tokom parade rekao da ruskog predsednika smatra patriotom i dobrim državnikom i da se nada da će dve države ponovo biti u dobrim odnosim, što, prema njegovim rečima, želi većinski deo stanovništva Moldavije, prenose "RIA Novosti".

Parada povodom Dana pobede se u glavnom gradu Moldavije održava se tradicionalnom šetnjom "Besmrtnog puka", bez ikakvih patriotskih simbola, kako je i predlagao Nacionalni koordinacioni odbor Pobede.

Ustavni sud Moldavije je 11. aprila zakonom zabranio nošenje Georgijevske lente i simbola latiničnog slova V i Z, međutim, ali kazne se izriču samo ako su ti simboli korišćeni za "pravdanje ili veličanje vojne agresije, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti".

U tom slučaju pojedince očekuje kazna od 250 do 500 dolara, institucije – od 500 do 1000 dolara, a pravna lica – od 1000 do 1670 dolara.

Georgijevska traka je sastavni deo vojnih ordena Ruske imperije, SSSR-a i Ruske Federacije. Nastala 26. novembrom 1769. godine kada je carica Katarina Velika ustanovila orden Svetog Velikomučenika Georgija Pobedonosca i odredila boje ordena — crnu i narandžastu.

Postoje nedoumice kada je reč o simbolici boja. Grof Lipka 1833. piše godine da boje simbolišu barut i vatru, dok se drugi istoričari navode kako su crna i zlatna boja bile simboli carske Rusije još od vremena kada je za grb Rusije ustanovljen dvoglavi orao.

Na početku oružanog sukoba u Donbasu 2014. godine, traku je koristila milicija i dobrovoljci koji su branili DNR i LNR od ukrajinskih snaga bezbednosti.

image