Svet

SAD najavljuje: "Češljaćemo" sve dokumente koji izlaze iz Bele kuće

Nacionalna arhiva SAD-a pregledaće svaki materijal koji se iznosi što do sada nije rađeno
SAD najavljuje: "Češljaćemo" sve dokumente koji izlaze iz Bele kućewww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Senatori SAD u četvrtak su u Senatu ponudili "celovitu vladinu reformu sistema klasifikacije", koja je osmišljena kako bi se ubuduće sprečilo curenje dokumenata, nalik onom u Pentagonu.

Nacrt zakona predstavljen je posle niza problema zbog "curenja" obaveštajnih podataka za koje je optužen mladi pripadnik vazdušnih snaga Nacionalne garde koji je objavio stotine strana poverljivih dokumenata u grupi za "četovanje" na internetu, prenosi "Hil".

Prema predloženom nacrtu, Nacionalna arhiva SAD-a moraće da pregleda svaki materijal koji izlazi iz Bele kuće.

Svaki put kad šef države poželi da zvanične ili nezvanične dokumente klasifikuje kao lične, arhivar će prvo morati da obavi sigurnosnu procenu kako bi se uverio da nije u pitanju poverljiv materijal.

Predsednik obaveštajne službe Senata Mark Vorner rekao je da će se nacrtima uspostaviti protokoli za pregled poverljivih dokumenata, kao i da im je cilj da poboljšaju nadzor zaposlenih kako bi se identifikovali oni koji bi mogli da odaju tajne američke vlade.

"Nikakvog procesa provere od strane arhiviste nije bilo. Tako da to postaje naš konkretan korak, a nešto što bi bilo lepo uraditi", rekao je on.

Nacrt zakona dolazi ubrzo nakon što su poverljivi materijali nađeni kod predsednika SAD Džozefa Bajdena, nekadašnjeg šefa države Donalda Trampa i kod bivšeg potpredsednika Majkla Pensa.

Od američkih sigurnosnih agencija traži se da skinu oznake poverljivosti sa dela informacija i da ograniče deljenje tajnih materijala kojima pristup ima gotovo četiri miliona  Amerikanaca.  

Zakonodavstvo takođe predlaže maksimum od 25 godina koliko bi zapisi dugo mogli da ostanu poverljivi.

"Mnogo je lakše zaštititi važne tajne kada se ne ponašate kao da je sve tajna", kaže senator Ron Viden.

Nacionalna arhiva SAD-a za sada nema komentar na najnoviju zakonodavnu inicijativu u Senatu koja će joj doneti dodatni posao.

image