Svet

Bajden o podacima koji su procurili: Zastareli su, nema tu ništa savremeno

Američki predsednik je, dok njegovi saradnici pokušavaju da umanje štetu od objavljenih informacija, potpuno minimizirao njihov značaj, tvrdeći da u njima nema ničega što bi trebalo da ga brine
Bajden o podacima koji su procurili: Zastareli su, nema tu ništa savremeno© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Američki predsednik Džozef Bajden koji je dosad potpuno ignorisao novinarska pitanja o masovnom curenju dokumenata iz Pentagona, konačno je, kako navodi "Dejli mejl", prekinuo ćutanje.

"U toku je potpuna istraga i sa obaveštajnom zajednicom i Ministarstvom pravde, približavamo se...Nemamo, odnosno nemam odgovor", rekao je. 

A na pitanje da li je zabrinut zbog curenja podataka Bajden je minimizirao potencijalnu štetu, iako su stručnjaci izrazili strah da zbog ove situacije izvori mogli da budu ugroženi, odnosi sa saveznicima oštećeni, a ukrajinski ratni napori ometeni. Po njegovom mišljenju, problema nema jer objavljeni podaci su "zastareli".

"Zabrinut sam što se to dogodilo. Ali, koliko sam svestan, tu ne postoji ništa savremeno", rekao je Bajden šetajući baštom u zvaničnoj rezidenciji irskog predsednika Majkla Higinsa.

Američki predsednik inače, pre toga nije hteo da udovolji novinarskoj znatiželji, pa je tako ignorisao pitanja koja su se odnosila na objavljivanje poverljivih podataka.

U Irskoj je radije "nabijao kilometražu" obilazeći na primer, pab u domovini njegovih predaka, okrugu Laut.

Njegove aktivnosti u Evropi počele su dan nakon što je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer zasuta pitanjima o curenju podataka, temi koja je takođe dominirala na njenom brifingu za štampu na putu za Irsku.

Uveravala je novinare da Bajden o ovoj temi nije pričao tokom razgovora sa Rišijem Sunakom u Severnoj Irskoj, i odupirala se insistiranju da prokomentariše nove informacije da iza curenja stoji čovek koji je radio u jednoj vojnoj bazi.

Ministarstvo pravde, kako je rekla, još pregleda ove dokumente, te "ne možemo govoriti o njihovoj validnosti".

"Svakako razmatramo kakve je implikacije ovo otkrivanje imalo na nacionalnu bezbednost, kao i kako ublažiti uticaj koji bi objavljivanje ovih dokumenata moglo da ima na nacionalnu bezbednost SAD, i naših partnera i saveznika", navela je Žan-Pjer.

"Dejli mejl" navodi da je čovek koji stoji iza najvećeg curenja poverljivih dokumenata u ovoj deceniji zapravo dvadesetogodišnji entuzijasta za video igrice i oružje koji je radio u jednoj vojnoj bazi, i prema izveštajima ove fajlove delio u onlajn "sobi za ćaskanje" sa grupom od oko 20 mladih istomišljenika.

"On je u formi. On je jak. On je naoružan. On je obučen. Skoro sve što možete očekivati u nekom ludom filmu", rekao je jedan od članova tog četa, opisujući mladića koji je informacije objavio kao "mladog, harizmatičnog čoveka koji voli prirodu, Boga, pucanje iz oružja i trkačke automobile".

Mladići ipak nisu hteli da odaju identitet momka koji je sa njima podelio podatke.

"On nije ruski operativac. Nije ni ukrajinski operativac. Sve tvrdnje da je on ruski agent su kategorički lažne. On nije zainteresovan da pomaže bilo kojoj stranoj agenciji u napadima na SAD", rekao je jedan od ovih momaka za "Vašington post".

FBI je u potrazi za izvorom, a Pentagon je otvorio istragu.

"Pokrenut je međuagencijski napor, fokusiran na procenu uticaja koji bi ovi fotografisani dokumenti mogli da imaju na nacionalnu bezbednost SAD i na naše saveznike i partnere", rekla je zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing.

image