Svet

Turska će glasati i u drugom krugu: Erdogan bolji, ali nedovoljno za pobedu u prvoj rundi

Šef Vrhovnog izbornog veća Turske saopštio je da su glasovi sa jučerašnjih izbora potpuno prebrojani, ali da će se šef države izabrati tek 28. maja
Turska će glasati i u drugom krugu: Erdogan bolji, ali nedovoljno za pobedu u prvoj rundi© Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Novog šefa države Turska će birati u drugom krugu izbora koji će se, kako je najavio šef Vrhovnog izbornog veća te zemlje Ahmet Jener, održati 28.maja.

Vođstvo sadašnjeg turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana koji je osvojio 49,35 odsto glasova, bilo je nedovoljno da izbori pobedu u prvom "okršaju" na biralištima, budući da se, po zakonima te zemlje, drugi krug glasanja održava u slučaju da nijedan od kandidata u prvoj rundi ne osvoji potrebnih 50 odsto glasova.

Erdoganov glavni opozicioni rival Kemal Kiličdaroglu ostao je sa 45 odsto osvojene podrške birača.

Napeta izborna trka između dvojice ljutih protivnika, sa pristizanjem prvih rezultata glasanja išla je u korist Erdoganu, ali se, kako su kutije otvarane, videlo da sadašnji predsednik Turske neće tako lako ući u treću deceniju svoje vladavine.

Još jasnije je bilo da predizborne ankete nisu bile tačne, jer je Kiličdaroglu ipak osvojio daleko manje od "ubedljive" pobede koju su mu predviđali razni analitičari.

Predviđa se i da će ključnu ulogu na izborima 28. maja imati trećeplasirani predsednički kandidat Sinan Ogan koji je dobio podršku oko pet odsto birača i čija bi odluka o tome, koga će podržati, navodno mogla da napravi razliku između dvojice glavnih rivala.

image