Svet

Erdogan: Produžava se Sporazum o žitu; Zaharova potvrdila

Nekoliko svetskih medija prenelo je, pozivajući se na anonimne sagovornike, da se Crnomorski sporazum nastavlja, a zatim je to potvrdio i turski predsednik
Erdogan: Produžava se Sporazum o žitu; Zaharova potvrdila© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Sporazum o žitu se produžava za dva meseca, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, zahvalivši Vladimiru Putinu na podršci inicijativama Ankare po ovom pitanju. 

On je, kako prenose "RIA Novosti", naveo i da je Turska dobila garancije od "ruskih prijatelja" za nesmetan izlazak turskih brodova iz luka Nikolajev i Olvija u Ukrajini.

"Sporazum o žitu, zaključen 22. jula 2022. godine, ističe sutra. Odlučeno je da se ugovor o crnomorskoj inicijativi za žito, uz podršku naših ruskih prijatelja, i uz doprinos ukrajinskih prijatelja produži za dva meseca", rekao je on obraćajući se poslanicima vladajuće Partije pravde i razvoja.

Obećao je i da će Turska uložiti sve napore da u potpunosti sprovede dogovor o žitu.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je izjavu turskog predsednika o produženju Crnomorskog sporazuma za dva meseca. 

"Sporazum o žitu se produžava na dva meseca. Dakle, postoji šansa, ne rečima, već delima, da se pomogne u obezbeđivanju globalne prehrambene bezbednosti. Pre svega, da se pomogne zemljama kojima je to najpotrebnije", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Ona je istakla da se procene Rusije Istanbulskih sporazuma iz 2022. godine nisu promenile, a da nesuglasice u primeni treba ispraviti što je pre moguće.

Da li će Rusija nastaviti da omogućava bezbedan izvoz žita iz Crnomorskih luka, spekulisalo se otkako je poslednji brod u skladu sa ovim sporazumom napustio Ukrajinu, i samo se čekala zvanična potvrda.

"Blumbergovi" sagovornici ranije su rekli da će Rusija "za sada" pristati da produži Crnomorski sporazum.

"Sporazum, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, zadržao bi otvoren glavni trgovinski put usred specijalne vojne operacije u Ukrajini, povećavajući globalne zalihe hrane. Moskva je zapretila da će se povući iz sporazuma ako se ne uklone prepreke za isporuku njenih useva i đubriva", podsetio je medij.

Ujedinjene nacije i Turska, inače su posredovale u Crnomorskom sporazumu u prvih 120 dana u julu prošle godine kako bi pomogli u rešavanju globalne krize hrane koja je nastala nakon sukoba u Ukrajini.

Moskva je u novembru pristala da produži Crnomorski pakt za još 120 dana, ali je onda u martu pristala na produženje od 60 dana, odnosno do 18. maja, ukoliko se ne ispuni lista zahteva u vezi sa poljoprivrednim izvozom Moskve.

Da bi u julu ubedile Rusiju da dozvoli izvoz žitarica iz Crnog mora, Ujedinjene nacije su se saglasile da tokom tri godine pomognu Moskvi sa ruskim poljoprivrednim pošiljkama.

"Još uvek ima mnogo otvorenih pitanja u vezi sa našim delom sporazuma. Sada će morati da se donese odluka", rekao je ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Otkako je potpisan u julu 2022. sporazum je do sada omogućio bezbednu isporuku oko 30 miliona tona useva. To je pomoglo u snižavanju globalnih cena hrane i roba koje su rekordno skočile od početka specijalne vojne operacije.

image