Ekonomija

Turski ministar odbrane: Napredak u produženju Sporazuma o žitu

Sporazum će biti produžen za 60 dana, ali će Rusija možda poslednji put pristati na to
Turski ministar odbrane: Napredak u produženju Sporazuma o žitu© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Sastanak u Istanbulu na kojem su učestvovali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN o sporazumu o žitu bio je pozitivan i ide se ka produženju dogovora, saopštio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

"Prvi rezultati pokazuju da je sastanak u Istanbulu bio pozitivan. Proces se kreće ka produženju Sporazuma o žitu", rekao je Akar a preneo Rojters.

Da će Sporazum o žitu biti produžen za 60 dana, objavio je ranije TASS, pozivajući se na neimenovani izvor.

"Sporazum će biti produžen za 60 dana, ali će Rusija možda poslednji put pristati na to. Odluku o produženju mogao bi da saopšti turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posle telefonskog razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom", rekao je diplomatski izvor ruske agencije.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin izjavio je da Sporazum o žitu neće biti produžen ukoliko Moskva ne dobije garancije da će njeni zahtevi biti ispunjeni do 18. maja, kada aktuelni dogovor ističe.

Kako je naveo, Rusija ne može da trpi dvostruke standarde, kada se u okviru Sporazuma o žitu vrši samo izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, te da ona mora da štiti interese ruskih poljoprivrednika i proizvođača đubriva.

Dodao je i da je za žaljenje što ukrajinsko žito ne ide u zemlje, kojima je ono potrebno već u bogate zemlje.

image