Svet

Pet članica EU traži produženje ograničenja uvoza ukrajinskog žita

U pismu koje su potpisali ministri Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke poziva se da se ograničenje uvoza produži do kraja godine
Pet članica EU traži produženje ograničenja uvoza ukrajinskog žitawww.globallookpress.com © Belal Salem

Evropska komisija (EK) je potvrdila da je primila pismo ministara poljoprivrede Poljske, Bugarske, Rumunije, Slovačke i Mađarske u vezi sa uvozom ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekla je za "RIA Novosti" portparolka EK Mirijam Garsija Ferer.

"Možemo da potvrdimo prijem pisma. Odgovorićemo na njega u dogledno vreme", rekla je Garsija Ferer.

Prethodno su ministri poljoprivrede pet država na istoku Evropske unije pozvali na modifikaciju i produženje uredbi kojima se ograničava uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

U pismu koje su potpisali ministri Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke poziva se da se ograničenje uvoza produži do kraja godine, javlja poljska agencija PAP, prenosi Rojters.

Navodi se da se zabrana ne odnosi na robu uvezenu prema ugovorima zaključenim pre 2. maja, čime se stvara rizik da ugovori bez datuma budu ocarinjeni, javlja poljska agencija PAP, prenosi Rojters.

Evropska unija je 2. maja uvela ograničenja do 5. juna na uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i semena suncokreta kako bi ublažila višak ponude ovih žitarica u pet istočnoevropskih članica Unije.

image