Svet

Moskva: "Kinžal" uništio pet "patriota" u Kijevu

U Kijevu su pogođeni i potpuno uništeni multifunkcionalni radar i pet raketnih lansera PVO sistema 'patriot' američke proizvodnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane ruske federacije
Moskva: "Kinžal" uništio pet "patriota" u KijevuGetty © Omar Marques/Getty Images

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u napadu na Kijev u kojem su korišćene rakete "kinžal" uništen multifunkcionalni radar ukrajinskih snaga i pet lansera PVO sistema "patriot".

"Prema potvrđenim informacijama, 16. maja kao rezultat udara hipersoničnim raketnim kompleksom 'kinžal' u Kijevu pogođeni su i potpuno uništeni multifunkcionalni radar i pet raketnih lansera PVO sistema 'patriot' američke proizvodnje", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenose RIA Novosti.

Uništenje američkih "patriota" u Kijevu dovodi u pitanje dalje snabdevanje Ukrajine novim naoružanjem, izjavio je Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR.

"Ovo je otkrilo neke nedostatke u funkcionisanju samog sistema 'patriot'", ocenio je Gagin.

On je istakao da su "patrioti" uništeni "sasvim jednostavno", dodavši da će "Vazdušno-kosmičke snage moći da ponove ovaj uspeh."

"To će najverovatnije uticati moguće isporuke drugih sličnih sistema iz NATO zemalja za Ukrajinu", rekao je Gagin na TV kanalu "Rusija 1", prenose RIA Novosti.

image
VV inauguration
banner