Svet

Šole i Eskobar pred Senatom: "Koju šargarepu da ponudimo Srbiji da je odvojimo od Rusije i Kine?"

Specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole istakao je da je pitanje Zapadnog Balkana prioritet za administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena, te da je jedan od najvećih izazova sa kojima se region suočava dijalog "Kosova" i Srbije
Šole i Eskobar pred Senatom: "Koju šargarepu da ponudimo Srbiji da je odvojimo od Rusije i Kine?"© Getty © MAHMUD TURKIA / Contributor

Viši savetnik u Stejt departmentu Derek Šole poručio je danas u obraćanju pred Komitetom za spoljnu politiku Senata SAD da ni Srbija ni tzv. Kosovo za sada ne implementiraju dogovore iz Brisela i Ohrida i da će zato biti pojačana diplomatska aktivnost Amerike i EU kako bi se podstakle obe strane da to učine.

Pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata na saslušanju "Procena politike SAD za Zapadni Balkan"  govorili su specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole i izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Senatskim odborom predsedavao je Bob Menendez, demokratski senator iz Nju Džersija.

Menedez je naveo da su na Zapadnom Balkanu dve trećine zemalja u NATO, te da SAD moraju da iskoriste ovaj momenat da vide "šta će biti sa zemljama na koje Rusija i dalje ima uticaj".

"Kosovo mora da iskoristi ovu mogućnost da sa zapadnim partnerima ide napred", naveo je Menendez uz konstataciju da "ne zna da li obe strane pokazuju podjednaku dobru volju", te da on primećuje samo pritisak na tzv. Kosovo, ali da se na Beograd ne vrši dovoljan pritisak.

Dodaje da su se Beograd i Priština u februaru dogovorili o sporazumu, nakon čega je, po njegovim rečima, predsednik Srbije u obraćanju javnosti rekao da se ne slaže sa sporazumom.

Menedez je u otvaranju saslušanja zaključio da dok SAD sarađuju sa partnerima kako bi Zapadni Balkan odvojili od Rusije, ne žele da on potrče ka Kini.

Šole je na saslušanju naveo da je budućnost regiona prioritet za administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena i da je jedan od najvećih izazova sa kojima se region suočava dijalog "Kosova" i Srbije.

Šole je rekao da je za mnoge zvaničnike ove administracije i pitanje ovog regiona lično, jer se njime bave od raspada Jugoslavije.

"Budućnost Zapadnog Balkana je prioritet za Bajdenovu administraciju. Za mnoge od nas ovo je lično. Mnogi od nas se ovim pitanjem bave još od raspada Jugoslavije", rekao je on.

Kako je istakao, takozvano Kosovo je "jedan od najbližih američkih prijatelja".

"Kosovo je suverena demokratska država, jedan od naših najbližih prijatelja i saveznika", poručio je Šole Senatu.

Dodao je i da SAD žele da prodube svoje veze sa Srbijom i da ojačaju saradnju, ali držeći "oba oka otvorena".

"Naša zajednička istorija je teška. Međutim, u našem je interesu da Srbija ispuni svoje potencijale i približi se SAD", istakao je Šole. 

Predsedavajući Menendez je upitao kako očekuju da će Priština i Beograd implementovati dogovor ukoliko "Vučić neće da stavi svoje ime na njega", na šta je Šole istakao da su i EU i SAD predsedniku Srbije poručile da je dogovor svakako pravno obavezujući. 

Izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je rekao da SAD moraju da rade sa evropskim partnerima kako bi vrata transatlantskih institucija ostala otvorena za zemlje regiona.

Eskobar je takođe ukazao na neophodnost implementacije postignutog Briselskog sporazuma i dodao da bi njegova primena predstavljala veliki korak ka miru.


Na pitanje o tome da li bi Zajednica srpskih opština mogla da postane nova Republika Srpska, Eskobar je rekao da je formiranje ZSO obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, ali da će SAD pomoći da se ona pretvori u nešto što će ličiti na evropske modele.

Poručio je da formiranje Zajednice ne predstavlja ustupak Srbiji, već da će ona biti formirana u skladu sa "kosovskim ustavom", tako da će Srbi na KiM biti podvedeni pod "kosovski pravni sistem".

Komentarišući činjenicu da pet zemalja članica Evropske unije nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova, američki zvaničnici su rekli da nastavljaju da rade sa tim državama.

Eskobar je istakao da čak i države EU koje ne priznaju tzv. Kosovo traže punu implementaciju sporazuma o normalizaciji, kao i da bi njegova primena mogla da bude ključna za njihovo eventualno priznanje.

Senatori su istakli da ih brine sve veće investicije Kine u Srbiju i kulturna i univerzitetska razmena dve države. 

"Maligni kineski uticaj postoji u celom regionu, ne samo u Srbiji. Srbiju smo upozorili da ne kupuje dodatno oružje iz Kine, jasno smo im stavili do znanja da mnoge kineske investicije nisu bile dovoljno uspešne, podstakli smo ih da potraže alternative, od kojih su mnoge američke", rekao je na to Eskobar ističući da SAD moraju "agresivnije da promovišu američke kompanije".

Menendez je istakao da je zabrinut zbog toga što "polovina građana Srbije ne želi da se pridruži EU", već su naklonjeniji Kini i Rusiji, pri čemu je upitao Eskobara i Šolea "kakve štapove i šargarepe" SAD mogu ponuditi Srbiji kako bi je odvojili od Kine i Rusije i približile Zapadu.

"Godinama nastojimo da smanjimo uticaj Kine i Rusije u regionu i da ih približimo Zapadu, Evropi i SAD. U strateškom nam je interesu da sebi približimo Srbiju, budući da, između ostalog, ima BDP skoro polovine regiona", rekao je Šole.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, obojica zvaničnika su ukazala na visok stepen korupcije, ali i "secesionističku i antidemokratsku" politiku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Kako su naveli, SAD se protive svakom vidu potkopavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Dodali su da će Vašington nastaviti da uvodi sankcije onima koji potkopavaju i ne poštuju Dejtonski sporazum.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Šole su konstatovali tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora da se srpsko-američki odnosi razvijaju u dobrom smeru, posebno u domenu ekonomske saradnje, o čemu svedoči i rast trgovinske razmene, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Šole je rekao da je neophodno da se izbegnu provokacije i sukobi, kao i da je važno nastaviti rad na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, dajući podršku Briselskom dijalogu.

image