Svet

Južna Afrika pojasnila svoju poziciju po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba

"Dosledno smo bili neutralni po pitanju sukoba u Ukrajini. Ne slažemo se da naša neutralna pozicija stavlja Rusiju iznad drugih zemalja", rekao je zamenik ministra finansija
Južna Afrika pojasnila svoju poziciju po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba© Tanjug/ Sergei Chirikov/Pool Photo

Južnoafrička Republika se ne slaže da njena neutralna pozicija o situaciji u Ukrajini stavlja Rusku Federaciju iznad drugih zemalja, izjavio je zamenik ministra finansija te zemlje David Masondo.

"Južna Afrika podržava međunarodni poredak zasnovan na Povelji UN i suverenitet svih nacija. Dosledno smo bili neutralni po pitanju sukoba u Ukrajini. Ne slažemo se da naša neutralna pozicija stavlja Rusiju iznad drugih zemalja", rekao je južnoafrički zvaničnik, prenosi portal "Njuz24".

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica mora zajedno da radi na hitnom prekidu sukoba u Ukrajini.

Pritom, dodao je Mosando, neprijateljska pozicija SAD prema Južnoj Africi mora što pre da se izmeni, kako bi se izmirile cene lokalne valute i državnih obveznica.

"Videli smo negativan uticaj koji je ova nepotkrepljena izjava imala na našu valutu i ​​tržište obveznica. Zbog toga je imperativ da hitno zatvorimo ovo pitanje, kako bismo vratili sigurnost na tržištu", dodao je on.

Ranije je portal "Njuz24" preneo reči američkog ambasadora u Južnoj Africi Rubena Brigetija koji je kazao da Južna Afrika navodno isporučuje oružje ruskoj vojsci, pozivajući se na ruski brod, koji je došao u bazu južnoafričke mornarice u Simonstaunu.

Brod je boravio u bazi od 6. do 8. decembra 2022. godine. Američki ambasador tvrdi da su SAD uverene da su oružje i municija navodno utovareni na brod, koji se potom vratio u Rusiju. Južnoafričko Ministarstvo spoljnih poslova je tada javilo da je ambasador, nakon što je pozvan na razgovor, priznao da je prešao granicu i izvinio se.

Kurs južnoafričkog randa je počeo da opada u odnosu na dolar i približava se istorijskom minimumu, prenosi "Blumerg", tvrdeći da je to zbog tendencije afričkih zemalja da ojačaju odnose sa Rusijom.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa je ove nedelje izjavio da je u ime afričkih zemalja razgovarao sa ruskim i ukrajinskim predsednikom i predstavio im mirovnu inicijativu u ime Zambije, Senegala, Konga, Ugande, Egipta i Južne Afrike.

Prema njegovim rečima, Putin i Zelenski su se dogovorili da prime delegaciju afričkih zemalja, kako bi se pronašlo mirno rešenje sukoba. Kako je istakao Ramafosa, o ovoj inicijativi obavešteni su generalni sekretar UN i kancelarija Afričke unije.

image