Svet

Šest zemalja Afrike u misiji da pomire Moskvu i Kijev

Putin i Zelenski su se složili da u svojim prestonicama prime afričku mirovnu misiju koja će raditi na rešenju sukoba u Ukrajini, rekao je Siril Ramafosa
Šest zemalja Afrike u misiji da pomire Moskvu i Kijev© Tanjug /AP Photo

Vlasti Rusije i Ukrajine dogovorile su se da prime delegaciju afričkih zemalja kako bi se pronašlo mirno rešenje sukoba, izjavio je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa posle razgovora sa singapurskim premijerom Li Li Sjenlungom.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, sa kojima sam u kontaktu, složili su se da u svojim prestonicama prime misiju nekoliko lidera afričkih država", rekao je Ramafosa.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i rukovodstvo Afričke unije je obavešteno o ovoj inicijativi, dodao je predsednik Južnoafričke Republike.

Zemlje koje će biti deo misije za pokretanje inicijative rešavanja krize u Ukrajini su Egipat, Zambija, Republika Kongo, Senegal, Uganda i Južna Afrika, dodao je Ramafosa, ne precizirajući kada je planirano da misija počne sa radom.

"Afrika je zabrinuta jer kriza u Ukrajini direktno utiče na afričke zemlje, izaziva rast cena hrane i goriva. Grupa lidera afričkih zemalja veruje da Afrika treba da predloži mirovnu inicijativu koja će pomoći u rešavanju trenutne krize u Ukrajini, i da je sprovede u delo", objasnio je Ramaposa.

Ramafosa je ranije kazao da je Putina tokom telefonskog razgovora 12. maja obavestio o predlogu afričkih lidera. Kremlj je u zvaničnom saopštenju nakon razgovora lidera država potvrdio da je Putin podržao ideju da afrički lideri učestvuju u rešenju sukoba u Ukrajini. A telefonski razgovor između Ramafose i Zelenskog držan je prošle subote, prenosi TASS.

image
VV inauguration
banner