Svet

Britanski kraljevski institut priznaje: Ruska vojska snažnija nego što se misli

Ruska vojska je daleko od toga da su joj snage iscrpljene, upozorava jedan od dvojice autora studije Nik Rejnolds i dodaje da su očekivanja od ukrajinske strane postavljena "veoma, veoma visoko"
Britanski kraljevski institut priznaje: Ruska vojska snažnija nego što se misliwww.globallookpress.com © © Tsitsagi Nikita

Ruska vojska promenila je način na koji vodi borbe 15 meseci nakon početka Specijalne vojne operacije i predstavlja značajnu pretnju dok se Kijev sprema za veliku ofanzivu, navodi se u sveže objavljenoj britanskoj studiji koju je preneo "Blumberg".

U izveštaju na 30 strana Britanskog kraljevskog instituta združenih snaga (RUSI) upozorava se da je raširena percepcija o slabostima ruske vojske u pojedinim slučajevima ili zastarela, ili pogrešno shvaćena.

U studiji se opisuje da je ruska vojska često disfunkcionalna, da se preterano oslanja na artiljeriju i da ima nizak moral, ali se navodi da preterano usredsređivanje na ove slabosti dovodi do toga da se prednosti Rusa na bojnom polju često zanemaruju.  

Daleko je od istine da su ruske snage iscrpljene, upozorava jedan od dvojice autora studije Nik Rejnolds i dodaje da u tom smislu ne treba verovati "propagandi" sa društvenih mreža, kao i da su očekivanja od ukrajinske strane postavljena "veoma, veoma visoko".

Razumevanje toga kako su Rusi promenili svoj pristup važno je ne samo za Ukrajinu, već i za NATO koji u Moskvi ima vrlo neprijateljskog i sve većeg rivala, navodi se u tekstu.

U izveštaju se navodi da je Rusija u velikoj meri nadoknadila početne neuspehe sa protivvazdušnom odbranom na borbenim linijama, pravilno povezujući sisteme projektila i njihovih senzora duž 1.200 kilometara duge linije fronta. Kao rezultat toga, ruske snage uspele su da u velikoj meri neutrališu pretnje od HARM projektila, presreću rakete, kao i da obore ukrajinski borbeni avion u niskom letu sa razdaljine od 150 kilometara.

Ruske mogućnosti za elektronsko ratovanje stalno se unapređuju i sada se koriste od vazdušno-desantnog do nivoa voda. To Ukrajinu košta oko 10.000 dronova mesečno. Prema izveštaju, ruske snage su najverovatnije su uspele da dešifruju ukrajinsku zaštićenu komunikaciju preko motorola u realnom vremenu.  

Na terenu, ruski vojni inženjeri brzo su podizali pontonske mostove čak i na početku sukoba, a sada grade rovove i složena minska polja koje će bilo koja ofanziva morati da probije.

Ruski komandni centri, koji su bili ranjivi za napade američkih HIMARS raketa prošlog jula i čije su komunikacije rutinski bile hakovane, sada su smešteni u ojačanim bunkerima. Oni koriste delove lokalne telekomunikacione mreže na teritorijama na kojima se vode sukobi, izolujući ih i koristeći ih samo za potrebe rata.    

Ruska vojska je ojačala odbrambene oklope na svojim tenkovima T-80 i T-72, zbog čega su sada otporniji na ukrajinski arsenal zapadnog protivtenkovskog oružja i manje uočljivi za projektile. Rusija je ismevana zbog korišćenja starih tenkova T-55 i T-62, ali ona ih na bojnom polju ne koristi kao tenkove, već kao borbena vozila koji pešadiji pružaju podršku, a imaju čvršći oklop i veće topove, navodi se u izveštaju.

Analizira se i način vođenja borbi oko Bahmuta i zaključuje da se ruski pristup borbama korišćenjem "topovskog mesa", kako se opisuje, pokazao kao racionalan, iako brutalan odgovor. U izveštaju RUSI dodaje se da se ruska vojska odlučila da u Bahmutu angažuje male grupe "zamenljivih, lako naoružanih pešadijskih trupa", koje otkrivaju položaje Ukrajinaca, a zatim na teren uskaču iskusnije i bolje naoružane jedinice.

U izveštaju se navodi da će isporuke britanskih i francuskih raketa dugog dometa biti novi izazov za rusku vojsku, kao i da se ona po prvi put suočava sa modernim oružjem po NATO standardima i imaće poteškoće da mu se suprotstavi.

Kolike će biti te "poteškoće", to nije mogao da prenebregne ni ovaj izveštaj. U njemu se navodi da je ruska vojska "kinžalom" pogodila američki PVO sistem "patriot", jedno od tih modernih naoružanja, a navode se i (krajnje neuverljive i nepotkrepljene) tvrdnje Ukrajinaca da su "patriotom" oborili čak nekoliko ruskih "kinžala", hipersonične rakete koju ruska armija štedljivo upotrebljava u borbama.

I dok je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da Rusija nije ni ispalila toliko "kinžala" u celokupnom dosadašnjem toku borbi koliko Ukrajinci tvrde da su oborili za nekoliko dana, američki Stejt department potvrdio je da je "patriot" pogođen.   

image