Svet

Portugalija: Obučavaćemo ukrajinske pilote, ali F-16 su potrebni nama

Borbeni avioni koje ova zemlja ima potrebni su joj za ispunjavanje nacionalnih obaveza
Portugalija: Obučavaćemo ukrajinske pilote, ali F-16 su potrebni nama© Tanjug/John Locher/Las Vegas Review-Journal via AP

Portugalija ne razmatra da borbene avione F-16 šalje u Ukrajinu, ali je spreman da organizuje obuku ukrajinskih pilota da koriste ove letelice, izjavio je u ponedeljak ministar spoljnih poslova Žoao Gomeš Karvinjo.

"Imamo borbene avione koji su nam potrebni da ispunimo svoje nacionalne obaveze, kao i obaveze prema NATO-u, tako da se za sada o pitanju slanja F-16 u Ukrajinu ne razgovara", rekao je Karvinjo, a prenele "RIA Novosti" pozivajući se na list "Diario".

Obuka ukrajinskih pilota je za ovu državu znatno prihvatljivija.

"Portugalija je otvoren za takvu priliku. Imamo veoma dobre pilote i instruktore, a oni su spremni obučavaju ukrajinske pilote sa kolegama iz drugih zemalja koji takođe imaju F-16 ", rekao je on.

List "Politiko", pozivajući se na izvor iz Pentagona, ranije je pisao da se američko ministarstvo odbrane ne protivi da druge zemlje eventualno Ukrajini isporuče F-16.

U Kijevu se, kako je objavio "Politiko", pozivajući se na savetnika ukrajinskog ministra odbrane Jurija Saka, nadaju da će sa Zapada dobiti do 50 lovaca F-16.

image