Svet

Bavarski sud na strani desničara: Obaveštajcima zabranjeno da špijuniraju "Alternativu za Nemačku"

Konzervativna, opoziciona partija "Alternativa za Nemačku" na meti je bezbednosnih službi kao "potencijalna pretnja" demokratiji
Bavarski sud na strani desničara: Obaveštajcima zabranjeno da špijuniraju "Alternativu za Nemačku"www.globallookpress.com © IMAGO/Bernd Elmenthaler

U brojnim nemačkim državama, glavna konzervativna opoziciona partija u zemlji, "Alternativa za Nemačku" (AfD), već je navedena kao "potencijalna pretnja" demokratiji i nadgledaju je bezbednosne službe. Međutim, u Bavarskoj je partija upravo odnela bar delimičnu pobedu protiv sličnih pokušaja nadzora.

Upravni sud u Minhenu blokirao je Bavarsku kancelariju za zaštitu ustava (BfV), glavnu nemačku obaveštajnu službu, da nadgleda bavarski državni ogranak stranke AfD. U drugim državama poput Tiringije, BfV može da čita sve mejlove i prati telefonske pozive svih članova AfD bez naloga, ali su minhenske sudije blokirale ove metode u Bavarskoj. Sudije su utvrdile da takva operacija "ozbiljno ometa aktivnosti stranke uz rizik od tajnog špijuniranja".

Pored toga, BfV-u je zabranjeno da daje javne izjave u kojima se tvrdi da AfD ugrožava demokratiju ili nemački Ustav.

"Postoji opasnost od narušavanja jednakih šansi stranke, posebno u vezi sa budućom izbornom kampanjom za saveznu državu“, presudio je sud. Međutim, stranka mora da prihvatiti "barem da bude posmatrana iz javno dostupnih izvora".

Trenutno postoji pritisak da se ceo AfD navede kao pretnja demokratiji na saveznom nivou, čime bi se u suštini cela stranačka struktura stavila pod nadzor. Pored toga, političari iz širokog spektra partija, uključujući Socijaldemokrate (SPD), Zelene, levicu i Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU), zalažu se za potpunu zabranu svog izbornog rivala u vreme kada je, prema prema anketama, AfD je eksplodirao u popularnosti,

Minhenski sud je doneo samo privremenu presudu, a postupak je još uvek u toku. Sudije su navele da žele "da izvrše sopstvenu procenu dostavljenog materijala", koji se sastoji od nekoliko hiljada stranica.

AfD je izrazio podršku toj odluci.

BfV je prošle nedelje izgubio sličan slučaj u Hesenu, a sud u Visbadenu je naredio BfV-u da obustavi istrage o AfD-u.

I u Bavarskoj i u Hesenu izbori će biti održani sledeće godine, što je izazvalo strahove među levicom da bi AfD mogao da ostvari veliki uspeh. U Bavarskoj, podrška AfD je porasla sa 10 na 12 odsto, prema poslednjim anketama.

image