Svet

Bajden posle pada: Dobro sam, napala me vreća peska

Bajden je sa 80 godina najstariji predsednik u istoriji SAD
Bajden posle pada: Dobro sam, napala me vreća peska© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Predsednik SAD Džozef Bajden našalio se da ga je napala "vreću peska" kada se sapleo i pao prilikom dodele diploma na Vazduhoplovnoj akademiji u Koloradu.

Bajden (80) je pozdravljao maturante u Kolorado Springsu, kada se sapleo o crni predmet i pao. Nakon što su ga jedan oficir vazduhoplovstva, kao i dvojica pripadnika Tajne službe podigli na noge, vratio se da odgleda kraj ceremonije.

"Napala me vreća peska", rekao je predsednik novinarima sa osmehom kada se vratio u Belu kuću. Dve male crne vreće peska bile su na sceni i podržavale su teleprompter koji su koristili Bajden i drugi govornici na maturi.

"On je dobro", poručio je direktor komunikacija Bele kuće Ben LaBolt nakon incidenta. "Na bini je bila vreća sa peskom dok se rukovao sa diplomcima."

Bajden, najstariji predsednik u istoriji SAD, sklon je padovima i gafovima što njegovim političkim protivnicima daje dovoljno materijala za kritike. 

Bajdenov lični lekar rekao je posle poslednjeg sistematsko pregleda predsednika u februaru da je Bajden "i dalje zdrav, energičan 80-godišnji muškarac, koji je sposoban da uspešno obavlja dužnosti predsednikovanja."

Dr Kevin O’Konor je takođe objasnio da je predsednikov ukočen hod posledica artritisa, prethodno slomljenog stopala i neuropatije.

image