Svet

Bivši doktor Bele kuće upozorava: Bajden predstavlja opasnost

"Kognitivni poremećaj" američkog predsednika mogao bi da dovede do smrti ljudi, tvrdi Roni Džekson
Bivši doktor Bele kuće upozorava: Bajden predstavlja opasnost© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Bivši lekar Bele kuće i republikanski predstavnik Roni Džekson napao je američkog predsednika Džozefa Bajdena tvrdeći da njegovo mentalno stanje predstavlja opasnost po državu.

"Zastrašujuće je što je Bajden naš glavnokomandujući", napisao je Džekson na Tviteru 25. februara, i dodao da "on uglavnom ne zna gde se nalazi i svakog dana nas približava sveopštem ratu s Rusijom i Kinom. Njegov kognitivni poremećaj će ubiti ljude!"

Džekson, koji je bio lekar u Beloj kući tokom mandata Baraka Obame i Donalda Trampa do 2018. godine, ranije je kritikovao aktuelnu američku administraciju zbog toga što nije otkrila istinu o Bajdenovom mentalnom zdravlju.

Bela kuća je prethodno objavila rezime o statusu Bajdenovog zdravlja na osnovu medicinske istorije i "detaljnog fizičkog pregleda", koji je otkrio da je predsednik "zdrav, živahan, 80-godišnji muškarac" sposoban da izvršava svoje dužnosti.

Komentarišući najnoviji zdravstveni izveštaj američkog predsednika, Džekson je naveo da je taj lekarski pregled "šala" i "zataškavanje". Takođe, istakao je da Bajden, za razliku od svog prethodnika Trampa, nije prošao kognitivni test i naveo da sadašnji predsednik nema "sposobnost razmišljanja i rasuđivanja", te da ne bi smeo da bude na funkciji.

Prema nedavnoj anketi koju je sproveo Harvardski centar za američke političke studije, oko 57 odsto Amerikanaca sumnja u Bajdenove mentalne sposobnosti, dok 67 posto ispitanika smatra da je prestar da bi vodio zemlju.

Spekulacije o predsednikovim kognitivnim sposobnostima nastavile su da rastu zbog njegovih sve brojnijih gafova.

"Foks njuz" objavio je da je Bajden od početka godine svakog drugog dana napravio poneki gaf i to samo zahvaljujući tome što je izbegavao novinare.

Uspeo je da zaboravi ime udovice Martina Lutera Kinga, datum nereda na Kapitolu – kada je umesto 6. januara govorio o 6. julu, a nije bio siguran ni kako mu se zove ministar odbrane.

image