Svet

SAD uvele vizna ograničenja za zvaničnike Ugande zbog donošenja zakona protiv homoseksualizma

U saopštenju Stejt departmenta ne pominju se imena, ni broj zvaničnika koji će biti pogođeni viznim ograničenjma, ali se tvrdi da će SAD kazniti one koji su odgovorni za zloupotrebe ljudskih prava u ovoj zemlji
SAD uvele vizna ograničenja za zvaničnike Ugande zbog donošenja zakona protiv homoseksualizmawww.globallookpress.com © Samuel Corum - Pool via CNP

Sjedinjene Države uvele su vizna ograničenja za zvaničnike Ugande zato što je ta afrička nacija usvojila Zakon o borbi protiv homoseksualizma. Ovaj zakon su osudile neke zemlje i Ujedinjene nacije, saopštio je u petak američki Stejt department, prenosi Rojters.

Zakon je usvojen u maju, a predviđa smrtnu kaznu za "tešku homoseksualnost", krivično delo koje uključuje prenošenje HIV virusa putem seksa. To je izazvalo osude zapadnih vlada i dovelo u pitanje milijarde dolara inostrane pomoći, koje dobija ova zemlja.

Američki predsednik Džo Bajden zapretio je Ugandi smanjenjem pomoći, a državni sekretar Entoni Blinken upozorio je prošlog meseca da će vlada SAD razmotriti vizna ograničenja za zvaničnike Ugande.

U saopštenju Stejt departmenta ne pominju se imena, ni broj zvaničnika koji će biti pogođeni viznim ograničenjma, ali se navodi da će SAD kazniti „one koji su odgovorni za zloupotrebe ljudskih prava u Ugandi."

Stejt department je promenio uputstva za putovanja američkih građana u Ugandu, kako bi upozorio na rizik za LGBT osobe koje mogu biti krivično gonjene i osuđene na doživotni zatvor ili smrtnu kaznu, navodi se u saopštenju.

"Sjedinjene Države podržavaju narod Ugande i ostaju posvećene unapređenju poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u Ugandi i širom sveta", saopštio je Stejt department.

Zakon predviđa doživotnu kaznu zatvora za istopolne odnose i 20 godina zatvora za promovisanje homoseksualizma.

Takođe, kompanije, uključujući medije i nevladine organizacije, koje svesno promovišu LGBT aktivnosti, biće kažnjene oštrim kaznama.

image