Svet

Predsednik Ugande potpisao: Za "tešku homoseksualnost" leti glava

"Uzeli smo u obzir zabrinutost naroda i doneli zakone da zaštitimo svetost porodice", navela je predsednica parlamenta Ugande Anita Anet Among u saopštenju objavljenom u ponedeljak. Ona je istakla da Uganda čvrsto nastoji da "zakonom brani kulturu, vrednosti i težnje naroda"
Predsednik Ugande potpisao: Za "tešku homoseksualnost" leti glavawww.globallookpress.com © Hajarah Nalwadda/XinHua

Predsednik Ugande Joveri Museveni potpisao je anti-LGBT zakon koji su aktivisti nazvali jednim od najoštrijih u svetu.

Aktivisti i određene međunarodne organizacije za ljudska prava tvrde da se ugandanski Zakon o borbi protiv homoseksualizma iz 2023. godine mora preispitati.

Nacrt ovog zakona odobren je u martu, i prvobitno je podrazumevao kaznu od 20 godina zatvora samo za one koji se identifikuju kao LGBT+, ali ga je predsednik Ugande Joveri Museveni krajem aprila vratio u parlament na reviziju, kako bi bio izmenjen tako da ne "uplaši" osobe kojima je potrebna "rehabilitacija".

"Uzeli smo u obzir zabrinutost naroda i doneli zakone da zaštitimo svetost porodice", navela je predsednica parlamenta Ugande Anita Anet Among u saopštenju objavljenom u ponedeljak. Ona je istakla da Uganda čvrsto nastoji da "zakonom brani kulturu, vrednosti i težnje naroda."

Ona je podstakla nadležne organe da sprovode zakon na "fer, staložen i čvrst način."

Izmenjena verzija zakona koja je usvojena u parlamentu ranije ovog meseca pojašnjava da se identifikacija kao LGBT+ bez upuštanja u homoseksualne radnje neće kriminalizovati.

Međutim, većina ostalih stavki je ostala nepromenjena, poput predviđene smrtne kazne za "tešku homoseksualnost", a koja uključuje seks sa maloletnikom, upražnjavanje seksa od strane osobe koja je HIV-pozitivna, kao i incest.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava nazvala je ovaj zakon "drakonskim i diskriminatornim", tvrdeći da on predstavlja "recept za sistemsko kršenje prava" LGBT+ osoba i opšte populacije.

Ova institucija je putem Tvitera saopštila da je ovaj zakon "u suprotnosti sa Ustavom i međunarodnim ugovorima, i zahteva hitnu reviziju."

U zajedničkom saopštenju Globalnog fonda za borbu protiv HIV-a, tuberkuloze i malarije, Zajedničkog programa Ujedinjenih nacija za HIV i Plana za hitnu pomoć u borbi protiv HIV-a predsednika SAD navodi se da ovaj zakon dovodi napredak Kampale u borbi protiv HIV-a u "ozbiljnu opasnost."

Vašington je ranije upozorio Ugandu na moguće ekonomske "posledice" ako zakon stupi na snagu.

"Svakako da ovo veoma pažljivo pratimo i morali bismo da razmotrimo da li bi možda bilo posledica koje bismo morali da preduzmemo, možda na ekonomski način, ako ovaj zakon zaista bude usvojen i primenjen", rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer u martu.

Museveni je, međutim, pozvao ugandanske zakonodavce da pokažu svoj "patriotizam", suprotstave se homoseksualizmu i pripreme se za potencijalne posledice smanjenja strane ekonomske pomoći.

image