Svet

FAZ: Posle Kosova, nemački vojnici vežbaju za rat s Rusijom

Nemačka vojska, koja je decenijama bila zapostavljana, sada pokušava da se pripremi za eventualni sukob
FAZ: Posle Kosova, nemački vojnici vežbaju za rat s RusijomGetty © Sean Gallup / Staff

Dva voda, osam tenkova sa po devet vojnika trenira po mraku u Gornjoj Lužici kako da što brže unište tenkove i eliminišu neprijatelja izbliza. Svima je na umu Rusija kada čuju reč "neprijatelj", piše "Frankfurter algemajne cajtung"(FAZ) u reportaži o nemačkim "pancergrenadirima".

Decenijama je ovakva vežba delovala bespotrebno i pripadnici ovog puka "uništivača tenkova" svoje iskustvo sticali su na povremenim poligonima, na barikadama na Kosovu ili Metohiji ili dok su štitili UN konvoje u Maliju. Čak i po tuđim pravilima i sa tuđom opremom.

Nemačka vojska je godinama bila zapostavljana i zanemarivana, do te mere da su mediji preneli da memorandum visokog vojnog zvaničnika da vojska neće moći da se održi u borbama visokog intenziteta i takođe će moći samo u ograničenoj meri da ispunjava svoje obaveze prema NATO-u.

Bundesver, koji je nekada imao 2000 "mardera", naručio je u jednom trenutku 350 "modernizovanih" oklopnih vozila "puma" i to ekonomsku verziju bez protivtenkovskog oružja, sa slabom opremom za noćno osmatranje, starim radio stanicama i mnogo tehničkih problema. Nijedan jedini naslednik "mardera" nije bio podoban za NATO što, navodi FAZ, znači - nisu bili spremni za rat.

Sada se jedinice ovih "puma" pripremaju za eventualni sukob nalik onom u Ukrajini. Svi pomno prate dešavanja na istoku Evrope i pažljivo pripremaju i sprovode manevre i obuke. Vodi se računa o svakoj sitnici i svakom protraćenom metku, budući da i njih nedostaje.

U stvarnom ratu, svaka greška može biti fatalna, kaže general Luc Kun koji komanduje borbenom jedinicom od oko 5000 vojnika.

On smatra da država nije svesna koliko je situacija ozbiljna i koliko su nemačke vojne snage zapostavljene. Zbog toga je, kaže, njegov glavni cilj da pripremi svoju brigadu za eventualnu borbu što realnijom obukom u po noći i dana.

A kada se poligon završi, radi se na popravkama "puma" i pripremama za popravke istih u ratnim uslovima. Nedostaje i mehaničara i delova, ali Lucove trupe kažu da se snalaze i "pozajmljuju" vozila iz drugih jedinica dok čekaju na popravku svojih. Od 37 "puma" na kojima je jedinica u Gornjoj Lužici vežbala, 17 je u upotrebi, dva su van stroja, a na 18 čekaju da im stignu sa popravki.

Nisu oklopna vozila jedini problem Bundesvera. Nemačke kopnene snage ne mogu da ispune svoje obaveze u NATO-u, a sukob u Ukrajini dodatno je iscrpio već tanušne zalihe vojske.

image