Svet

Nemačke snage za brzo reagovanje NATO-a i nisu tako brze

Od snaga za brzo reagovanje se očekuje da budu prve na udaru protivnika u slučaju napada i da odreaguju u roku od dva do sedam dana
Nemačke snage za brzo reagovanje NATO-a i nisu tako brze© IMAGO/Florian Gaertner/photothek

U slučaju vanredne situacije koja zahteva hitan vojni odgovor, Nemačka teško da bi bila spremna da ispuni svoje obaveze prema NATO, javila je nemačka televizija ZDF.

Berlin bi ove godine u okviru Alijanse trebalo da formira Zajedničku operativnu grupu veoma visoke spremnosti (VJTF), ali vojnoj jedinici nedostaju tenkovi spremni za borbenu misiju, objavio je medij pozivajući se na interne dokumente.

"Od VJTF se, inače očekuje da bude prva na udaru protivnika u slučaju da NATO bude napadnut. Snage za brzo reagovanje od 8.000 vojnika morale bi da budu spremne da pošalju svoje trupe na front u roku od dva do sedam dana, ali pomenuta tenkovska divizija teško da je na visini zadatka", naveo je ZDF.

Ta jedinica jedina je u nemačkoj vojsci opremljena najsavremenijim glavnim borbenim tenkom "leopard 2A7V" ali ih je nedovoljno spremnih za borbu.

Najmanje 30 od 44 tenka, naime, moraju biti spremni za borbu u bilo koje vreme tokom godine da bi ispunili zahteve VJTF. Jedinica je u januaru imala samo 17 tenkova spremnih za akciju, prema internoj dokumentaciji u koju je ZDF imao uvid.

U februaru se ovaj broj povećao na 20, što je još ispod proseka.

Procene Bundesvera pokazuju da jedinica ove godine neće biti spremna za misiju VJTF, pošto je malo verovatno da će broj tenkova spremnih za borbu u njihovom posedu preći 23 u bilo kom trenutku.

Zvanično, Berlin i dalje ostaje pri stavu da je spreman da ispuni svoje NATO obaveze. Iako je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus priznao "zaostatak u održavanju i popravkama tenkova" tokom posete Litvaniji ove nedelje, obećao je da će to pitanje "biti rešeno uskoro".

"Nema sumnje da se misija može izvršiti", poručio je on. 

Ova vest stiže u trenutku kada se Nemačka priprema da pošalje 14 svojih tenkova "leopard 2" u Kijev kao deo drugog paketa vojne pomoći Zapada.

image