Svet

Nemačka ne može da ispuni obaveze prema NATO-u, priznao načelnik vojske u procurilom memorandumu

Divizija obećana transatlantskom vojnom savezu nije u potpunosti spremna za borbu
Nemačka ne može da ispuni obaveze prema NATO-u, priznao načelnik vojske u procurilom memorandumuGetty © Maja Hitij / Staff

Nemačke kopnene snage ne mogu da ispune svoje obaveze u NATO-u, navodi se u memorandumu visokog vojnog zvaničnika koji je procurio u nemačke medije.

Divizija koju je Nemačka obećala NATO-u nije u potpunosti spremna za bitku, piše "Bild", pozivajući se na rutinsku "poruku" Alfonsa Maisa, generalnog inspektora vojske, koju je poslao generalnom inspektoratu oružanih snaga.

Memorandum povećava pritisak na ministra odbrane Borisa Pistorijusa, koji se suočava sa strukturnim problemima Bundesvera sa kojima su se suočavali i njegovi prethodnici, piše "Politiko".

Berlin je obećao NATO-u potpuno opremljenu vojnu diviziju kao odgovor na sukob u Ukrajini već 2025. godine, dve godine ranije nego što je planirano.

Sada se saznalo da bez kontramera "vojska neće moći da se održi u borbama visokog intenziteta i takođe će moći samo u ograničenoj meri da ispunjava svoje obaveze prema NATO-u", naveo je načelnika vojske u svojoj poruci.

Portparol nemačkog ministarstva odbrane rekao je za "Politiko" da generalno ne komentariše "internu dokumentaciju" i "stanje pripravnosti". Međutim, obaveza za 2025. ostaje nepromenjena, dodao je portparol. Nemačka vojska, kopnene snage Bundesvera, odbila je da komentariše "poverljivi dokument i njegov sadržaj".

Operativna spremnost druge divizije, koju Bundesver planira da obezbedi od 2027. godine, takođe se smatra "nerealnom", navodi "Bild" jer divizija "neće biti dovoljno opremljena do 2027. godine".

Prema izveštaju, Mais je napisao da čak ni spajanje svih sredstava vojske ne bi omogućilo potpuno opremanje divizije 2025. U izveštaju se navodi da su kontinuirano nedovoljno finansiranje i vojna podrška Ukrajini dovele do "jasno primetnog smanjenja operativne spremnosti vojske".

Prvog dana Specijalne vojne operacije, Mais je na društvenim mrežama rekao da su nemačke kopnene snage "manje-više gole" s obzirom na nove pretnje.

image
VV inauguration
banner