Svet

Si nakon susreta sa vijetnamskim kolegom: Nećemo dozvoliti da se bilo ko meša u naš napredak

Poseta vijetnamskog komunističkog lidera Kini pokazatelj je snažne povezanosti partija istih ideologija dve države
Si nakon susreta sa vijetnamskim kolegom: Nećemo dozvoliti da se bilo ko meša u naš napredakwww.globallookpress.com © Zhai Jianlan/XinHua

Predsednik Kine Si Đinping sastao se u Pekingu sa liderom vijetnamske vladajuće Komunističke partije Ngujenom Fu Trongom , koji ima više moći od vijetnamskog predsednika ili premijera.

Poseta Tronga prva je zvanična poseta stranog lidera otkako je Si obezbedio treći mandat na 20. partijskom kongresu Komunističke partije Kine i pokazatelj je komunističkog jedinstva. 

Si Đinping nije krio zadovoljstvo zbog posete vijetnamskog kolege, te se sa njim pozdravio srdačno, a onda se obratio prisutnim novinarima Kineske centralne televizije.

"Kineska i vijetnamska partija treba da istraju u radu za sreću naroda i napredak čovečanstva, guraju napred socijalističku modernizaciju svom snagom i nikada ne dozvoljavaju da se bilo ko meša u naš napredak ili neka sila uzdrma institucionalne temelje našeg razvoja", poručio je kineski lider medijima pre početka svečanosti u Velikoj dvorani naroda.

Kao i Si, Trong je takođe ostao na mestu šefa stranke nakon uobičajenog jednog ili dva mandata, učvršćujući svoj uticaj u stranci kojom se tradicionalno upravlja konsenzusom između njenog politbiroa i moćnog centralnog komiteta. 

Kina je najveći trgovinski partner Vijetnama i ključni izvor uvoza za njegovu brzorastuću ekonomiju, uključujući sirovine i mašine za njegov ključni proizvodni sektor. Iako dve države imaju dugu istoriju nepoverenja i teritorijalnih sporova, uključujući oko ostrva i voda u Južnom kineskom moru, njihove komunističke partije su i dalje bliske.

Vijetnam i Kina su među poslednjih pet komunističkih država u svetu, zajedno sa Kubom, Laosom i Severnom Korejom.

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif i nemački kancelar Olaf Šolc takođe će posetiti Kinu ove nedelje.

image