Svet

Ukrajina tražila pomoć Pakistana za razvoj nuklearnog oružja

Ukrajinska delegacija svojevremeno je putovala u Islamabad, tvrdi ruski senator Morozov, gde je razgovarala o vojnim nuklearnim tehnologijama
Ukrajina tražila pomoć Pakistana za razvoj nuklearnog oružjawww.globallookpress.com © © Michal Huniewich/Exclusivepix Me

Ruski senator Igor Morozov optužio je Ukrajinu da je preko Pakistana pokušavala da dođe do nuklearnih tehnologija, dok Moskva tvrdi da Kijev planira da upotrebi radioaktivnu "prljavu bombu."

Morozov, član odbora za odbranu Saveta Federacije, izjavio je da su ukrajinski stručnjaci nedavno otputovali u Pakistan, i tamo razgovarali o tehnologijama za proizvodnju nuklearnog oružja, izvestila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Sposobnost Kijeva da proizvede "prljavu bombu" nije tajna

Morozov je izjavio da sposobnost Ukrajine da proizvede "prljavu bombu"“ ni za koga ne predstavlja tajnu. Međutim, on smatra da je osnovno pitanje nedostatak finansija. Morozov je izjavio da je ta "pretnja stvarna", dodajući da bi sistem "točka U" mogao da se iskoristi za isporuku nuklearnog punjenja male snage.

Morozov nije isključio mogućnost da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarao o nuklearnom oružju sa svojim britanskim i američkim saveznicima.

Pakistan je ranije naveden kao jedna od zemalja koja Kijevu prodaje oružje i municiju u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine.

Ko planira da upotrebi "prljavu bombu"

Nedavno je Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, upozorio zapadne kolege da se Ukrajina priprema da upotrebi nuklearnu "prljavu bombu." "Prljava bomba" je konvencionalna bomba koja raspršuje radioaktivne materijale tokom eksplozije. 

Predsednik Vladimir Putin izjavio je 27. oktobra, posle taktičkih nuklearnih vežbi, da njegova vojska ne planira nuklearni napad na Ukrajinu.

SAD, Francuska i Britanija, tri priznate nuklearne sile i članice Saveta bezbednosti UN, odbacile su, u zajedničkom saopštenju, upozorenja Rusije "očigledno lažna." One veruju da Rusija može izvesti napad pod "lažnom zastavom", koristeći "prljavu bombu" kako bi opravdala upotrebu nuklearnog oružja.

image