Svet

"Global tajms" o trgovinskom ratu Kine i SAD: Rukovanje od 20 sekundi i duga na nebu

Izjava ministarstva predstavlja odgovor na jednostrane principe SAD, koji truju međusobne ekonomske i trgovinske odnose, kao i na dvoličnu spoljnu politiku SAD, smatraju kineski stručnjaci
"Global tajms" o trgovinskom ratu Kine i SAD: Rukovanje od 20 sekundi i duga na nebuwww.globallookpress.com © Yue Yuewei

U toku posete američke sekretarke za finansije Dženet Jelen Pekingu, kinesko Ministarstvo finansija izrazilo je nadu da će Kina i SAD poboljšati ekonomske i trgovinske odnose, upozoravajući da u trgovinskom ratu ili "razdvajanju" neće biti pobednika, piše "Global tajms".

Kineski stručnjaci smatraju da ova izjava ministarstva izražava doslednu poziciju Kine o kinesko-američkim odnosima i da kineska strana očekuje da bi obe strane mogle doći do pozitivnog ishoda, ali "pod uslovom da SAD isprave svoje greške i vrate bilateralne odnose na normalan kolosek."

Poseta državne sekretarke Jelen Kini otvara mogućnost sprovođenja konsenzusa koji su lideri dve zemlje, Si Đinping i Džo Bajden, postigli na Baliju. Kako je u petak ujutro saopštilo kinesko Ministarstvo finansija, njena poseta otvara mogućnost za jačanje kinesko-američke saradnje u fiskalnom i finansijskom sektoru.

Jačanje kinesko-američkih ekonomskih i trgovinskih odnosa korisno je za obe zemlje, primetilo je kinesko ministarstvo, upozoravajući da "u trgovinskom ratu ili 'razdvajanju' neće biti pobednika."

Kako se dodaje na sajtu vladine agencije: "Nadamo se da će američka strana uspeti da stvori zdravo okruženje, u kome će se kinesko-američki ekonomski i trgovinski odnosi normalno razvijati, kao i da će unaprediti saradnju od koje svi dobijaju."

Vreme je da SAD izaberu između svetlosti i tame

"Ove izjave izražavaju nadu Kine da je poboljšanje bilateralnih odnosa moguće", smatra Li Jong, viši naučni saradnik Kineskog udruženja za međunarodnu trgovinu.

"To je odgovor na jednostrane principe SAD, koji truju međusobne ekonomske i trgovinske odnose, kao i na dvoličnu spoljnu politiku SAD", dodao je Li, upozoravajući na govor Dženet Jelen iz aprila, u kome se državna sekretarka pozivala na interese takozvane "nacionalne bezbednosti SAD" i pominjala američki udar na kinesku proizvodnju čipova.

"Dosledan stav Kine je da Kina i SAD imaju zajedničke interese u oblasti ekonomskog razvoja i da bi obe zemlje trebalo da podstiču saradnju", izjavio je Džou Mi, zamenik direktora Instituta za američke i okeanske studije pri Kineskoj akademiji za međunarodnu trgovinu i ekonomsku saradnju.

Poseta Dženet Jelen mogla bi da znači da će Kina i SAD postići konstruktivne rezultate ukoliko SAD isprave svoje greške i vrate bilateralne veze na normalan kolosek, obnavljajući međusobno poverenje, dodao je Džou.

Kada je Jelen sletela u Peking u četvrtak, njeno rukovanje sa Jangom Jingmingom, generalnim direktorom Odeljenja za međunarodne ekonomske odnose u Ministarstvu finansija, trajalo je skoro 20 sekundi.

U tom trenutku, na nebu se pojavila duga, koja je podsetila da Kina i SAD mogu da ugledaju "plavo nebo posle oluje" samo ukoliko obe strane pokažu međusobno poštovanje i iskrenost, piše "Global tajms".

"Postoji srebrna linija u oblačnoj i olujnoj međunarodnoj atmosferi", primetio je jedan korisnik kineske društvene mreže Sina Veibo, koja podseća na Tviter. "Vreme je da SAD izaberu između svetlosti i tame."

"Dženet Jelen je videla dugu, koja znači harmoniju. Možda će ovaj znak naterati američku ministarku finansija da pokuša da poboljša odnose Kine i SAD", izjavio je Džou, dodajući da bi dve strane mogle da započnu razgovore o konkretnim pitanjima kao što je gornja granica američkog duga ili o dvosmernim investicijama, o čemu bi se, prema njegovom mišljenju, mogao postići određeni konsenzus.

image