Svet

Francuski političar: Latinska Amerika pokvarila planove Zelenskog

Ukrajinski predsednik je planirao da dođe i popije šampanjac na samitu EU-Latinska Amerika, ali 33 Latinoamerikanca su odbila da vide američkog lakeja, kaže lider francuskog "Narodnog republikanskog saveza" Fransoa Aselino
Francuski političar: Latinska Amerika pokvarila planove Zelenskogwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski neće moći da prisustvuje samitu EU-Latinska Amerika zbog neslaganja šefova zemalja Latinske Amerike oko njegovog učešća, saopštio je lider francuskog "Narodnog republikanskog saveza" Fransoa Aselino.

"Zelenski je planirao da dođe i popije šampanjac na ovom samitu, ali 33 Latinoamerikanca su odbila da vide američkog lakeja, zbog kojeg pati 90 odsto planete", napisao je Aselino na Tviteru.

Kako je ranije objavio portal Euraktiv, lideri 33 zemlje Latinske Amerike i Kariba primorali su EU da otkaže poziv ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom za samit EU-Latinska Amerika, koji će biti održan u Briselu od 17. do 18. jula.

Oni su takođe izbrisali iz nacrta završne deklaracije samita, koji je pripremila Spoljna služba EU, "sve tačke koje se odnose na podršku Ukrajini".

Naime, bivši vojni poručnik i autor eseja "Crna knjiga španske vojske" Luis Gonzalo Segura izjavio je da su Ukrajina i Zelenski "propali" u Latinskoj Americi.

Stav tog dela sveta prema Kijevu je takav da podrška predsednika Gvatemale Aleksandra Đamateija Ukrajini, u najmanju ruku izgleda "neobično" u situaciji kada ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pokušava da vrbuje i ostale "zemlje Latinske Amerike da zauzmu stav Gvatemale

Jer, kako zapaža Gonzalo Segura, petnaest meseci nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, jasno je da je Latinska Amerika okrenula leđa toj državi.

image