Svet

Papa imenuje predstavnika za "povratak ukrajinske dece"?

Činimo sve što je u našoj moći da svaki član porodice koji zahteva povratak svoje dece to može da uradi, kazao je poglavar Katoličke crkve
Papa imenuje predstavnika za "povratak ukrajinske dece"?Getty © Photo by Antonio Pedro Santos - Pool/Getty Images

Papa Francisko bi mogao da imenuje specijalnog predstavnika za "povratak ukrajinske dece iz Rusije", piše španski katolički list "Vida nueva".

"Najznačajniji napredak koji je napravljen odnosi se na povratak ukrajinske dece u njihovu zemlju. Činimo sve što je u našoj moći da svaki član porodice koji zahteva povratak svoje dece to može da uradi. Mislim da ću imenovati stalnog predstavnika koji će biti veza između ruskih i ukrajinskih vlasti", kazao je papa.

Ruska komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova saopštila je ranije da je njena kancelarija omogućila ponovno ujedinjenje 25 dece sa njihovim rođacima koji žive u Ukrajini i drugim zemljama.

Prethodno je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da ukrajinska deca koja se nalaze u Rusiji mogu da se vrate roditeljima ako se pojave i ako Rusija dobije takav zahtev od njih. 

Prema njegovim rečima, "sva deca koja su sada na ruskoj teritoriji su poznata, niko im ne krije imena i mesta gde se nalaze". 

Šef ruske diplomatije je dodao da "ako ta deca imaju roditelje ili direktne srodnike, imaju puno pravo da tu decu preuzmu", istaknuvši da se nekoliko desetina ukrajinske dece već vratilo svojim rođacima.

image