Svet

"Fajnenšel tajms": Sve što rizikuje rusku isporuku nafte nije dobrodošlo u Beloj kući

Novorosijsk je glavna ruska crnomorska luka za izvoz nafte, kroz koju dnevno prođe oko 600.000 barela tog energenta
"Fajnenšel tajms": Sve što rizikuje rusku isporuku nafte nije dobrodošlo u Beloj kućiwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Ukrajinski napad na pomorsku bazu u Novorosijsku mogao bi da razbesni Vašington i ugrozi pomoć Kijevu, prenosi "Fajnenšel tajms".

Napad na naftnu infrastrukturu bi mogao da izazove zabrinutost u Vašingtonu i drugim zapadnim prestonicama, piše taj list.

Iako su joj uvele sankcije, zapadne zemlje predvođene SAD zalažu se za nastavak izvoza nafte iz Rusije, kako bi se cene tog energenta na svetskom tržištu stabilizovale.

Novorosijsk je glavna ruska crnomorska luka za izvoz nafte, kroz koju dnevno prođe oko 600.000 barela tog energenta. Takođe, u pitanju je glavna luka za izvoz nafte iz Kazahstana.

"Sve što bi moglo da dovede u rizik rusku isporuku nafte neće biti dobrodošlo u Beloj kući", rekla je nekadašnja analitičarka CIA Helima Kroft. Ona je dodala da bi podrška Ukrajini mogla da bude manje održiva ukoliko bi došlo do energetske krize širih razmera.

Ukrajinci tvrde da su njihovi vodeni dronovi oštetili brod "Olenegorski garnjak" u napadu koji se navodno dogodio nedaleko od Novorosijska. 

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su ti dronovi uništeni, kao i da u napadu nije bilo žrtava ni štete.

image