Svet

"Mi, nacisti": Finska vlada negira nacizam i rasizam svojih ministara

Ministarka finansija Rika Pura je u jednom od komentara pitala "ima li neko danas u Helsinkiju želju da pljuje prosjake ili tuče crnačku decu" dok je u drugom navela da "kada bi joj dali oružje, bilo bi leševa"
"Mi, nacisti": Finska vlada negira nacizam i rasizam svojih ministara© TANJUG/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

Novu finsku vladu već je potreslo nekoliko skandala u kojima su njeni članovi optuženi za rasizam. Ipak, u nedavnom saopštenju se navodi da "vlast ima nultu toleranciju na rasizam".

Nakon kratke letnje pauze, lideri četiri partije koje čine novu vladajuću koaliciju u Finskoj, na čelu koje je konzervativac Peteri Orpo, sastali su se u Helsinkiju. Tema razgovora bila je zajednička deklaracija sa ciljem da se pokaže odlučnost u borbi za jednakost i protiv diskriminacije, piše "Mond".

Nekoliko dana ranije, finski mediji su objavili stare poruke iza kojih stoji Rika Pura, predsednica partije Pravi Finci.

Nakon osvojenog drugog mesta na parlamentarnim izborima 2. aprila, njenoj  nacionalistički orijentisanoj stranci pripalo je sedam ministarskih portfelja, posle dugih pregovora sa Partijom nacionalne koalicije, demohrišćanima i Švedskom narodnom partijom.

Rika Pura postala je ne samo ministar finansija, već i broj dva u vladi. Međutim, manje od tri nedelje nakon toga, finski mediji su objavili da je ona 2008. postavila veoma rasističke komentare na blogu nekadašnjeg lidera partije i aktuelnog predsednika finskog parlamenta Jusi Hala-ahoa, koji je i sam osuđen za podsticanje rasne mržnje. 

"88 i crnačka deca"

Rika je jednom od tih komentara pitala "ima li neko danas  u Helsinkiju želju da pljuje prosjake ili tuče crnačku decu" dok je u drugom navela da "kada bi joj dali oružje, bilo bi leševa".

Na drugom mestu je pomenula "turskog majmuna", zbog čega je ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen uputila zvanično izvinjenje turskom kolegi Hakanu Fidanu, na marginama sastanka NATO-a u Briselu, 11. jula.

Rika je najpre odbijala da prizna da je ona pisala komentare, da bi se na kraju izvinila, ocenjujući ih kao "glupe" i žaleći zbog reakcija koje su izazvali.

"Nisam savršena, pravila sam greške", priznala je Rika i od tada nije prestala da ponavlja da njena partija "nije rasistička".

Ipak, od dolaska na vlast, skandali nastavljaju da se nižu. 

Prvi je rezultirao ostavkom ministra ekonomije Vilhelma Junile, samo deset dana nakon imenovanja. Osumnjičen za veze sa ultradesničarima, on je optužen da je hvalio broj 88 - šifru koju koristi neonacistički pokret, što odgovara nacističkom pozdravu "Hajl Hitler" (H je osmo slovo abecede).

"Pustinjski majmuni"

Manje od mesec dana nakon odlaska Junile, njegov naslednik, Vile Ridman, takođe je optužen za rasizam, nakon što su objavljene privatne poruke koje je 2016. slao tadašnjoj devojci, a koje je ona prosledila medijima. Vile je tada bio poslanik konzervativaca, a Pravim Fincima se pridružio početkom godine.

U objavljenoj prepisci, Vile je ljude sa Bliskog istoka nazivao "pustinjskim majmunima". Mladoj ženi koja mu je poverila da joj se dopadaju "hebrejska imena" i da je želela da takvo ime da njihovom budućem detetu, Vile Ridman je odgovorio "Mi, nacisti, ne volimo baš te jevrejske stvari".

Ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen kritikovana je da je na društvenim mrežama prenosila teorije o "velikoj zameni" u porukama koje je kasnije izbrisala, tvrdeći da ne veruje u "zavere". Inače, teorija o "velikoj zameni" stanovništva odnosi se na navodni proces zamene Evropljana neevropskim imigrantima, uglavnom iz Afrike.

Šef vlade Peteri Orpo je za sada uspeo da stavi tačku na polemiku i pretnje o nepoverenju koje je tražila opozicija, tako što je imenovao radnu grupu zaduženu za davanje predloga za borbu protiv rasizma.

Ali početak nove školske godine obećava da će biti turbulentan: liderka Švedske narodne partije Ana-Maja Henrikson, koja je bila ministarka pravde u vladi socijaldemokrata Sane Marin, nedavno je priznala da se nikada ne bi angažovala u pregovorima za formiranje vlade sa Pravim Fincima, da je bila svesna poruka otkrivenih ovog leta.

image