Rusija

Ruska deca uče istoriju, ne propagandu: U udžbeniku je kijevski neonacizam nasilje agresivne manjine

Udžbenik o SVO daje opis odnosa između Rusije i Zapada na početku 21. veka i detalje pritiska SAD na Rusiju, uključujući širenje NATO-a
Ruska deca uče istoriju, ne propagandu: U udžbeniku je kijevski neonacizam nasilje agresivne manjine© РИА Новости

Ukrajinski neonacizam u novom ruskom udžbeniku istorije za 11. razred naziva se kulturnim i jezičkim nasiljem agresivne manjine nad većinom, a đaci će, pored učenja o SVO moći da nauče i o odnosu Zapada prema Rusiji u 21. veku, javljaju "RIA Novosti"

"Ukrajinski neonacizam nikako nije direktno ponavljanje nemačkog nacionalsocijalizma 1920-1940-ih. To je u velikoj meri nova pojava. To je ogorčeno nacionalno, jezičko, kulturno nasilje agresivne manjine nad većinom", navodi se na stranicama udžbenika u odeljku posvećenom Specijalnoj vojnoj operaciji.

Napominje se da su nakon vojnog udara u Kijevu 2014. godine postepeno zabranjivane ruske knjige, muzika, filmovi i crtani filmovi, kao i da je nastava ruskog jezika ograničena i upotreba zabranjena.

Udžbenik takođe suprotstavlja istoriju Rusije svetskoj istoriji, na primer, na samom početku odeljka o SVO data je hronologija nekih događaja od 2014. godine, na primer: ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom i početak invazije Sjedinjenih Država i njenih saveznika na Siriju.

Pored toga, udžbenik daje opis odnosa između Rusije i Zapada na početku 21. veka i detalje pritiska SAD na Rusiju, uključujući širenje NATO-a. Pominje se i ulazak Finske u Alijansu 2023. godine, koja je 1945. zadržala nezavisnost uz obavezu trajne neutralnosti, kao i sabotažu gasovoda Severni tok u Baltičkom moru.

Autori su zabeležili gruzijski napad na Južnu Osetiju i Abhaziju 2008. godine, akcije SAD u Siriji i pominju falsifikovanje istorije.

Đaci će učiti i šta su sporazumi iz Minska, o udaru u Ukrajini 2014. godine, povratku Krima i spomen obeležju Avenije anđela, koji se pojavio u Donjecku 2015. godine i posvećen je deci Donbasa koja su poginula od ukrajinskog granatiranja.

Udžbenik zatvaraju fotografije i priče prvih junaka Specijalne vojne operacije.

Ranije je šef ruskog Ministarstva prosvete Sergej Kravcov najavio izradu novog udžbenika istorije, koji će biti isti za sve škole. Radom na udžbeniku rukovodio je Vladimir Medinski, pomoćnik predsednika Ruske Federacije.

Kravcov je napomenuo da će udžbenik obuhvatiti i početak Specijalne vojne operacije, ulazak u Rusiju DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, kao i pritisak sankcija.

Autori udžbenika bili su i rektor rektor moskovskog Državnog instituta za međunarodne odnose Anatolij Torkunov i rukovodilac Instituta svetske istorije Ruske akademije nauka akademik Aleksandar Čubarjan.

image