Svet

Verbalni okršaj Rame i Nebenzje u UN: Zašto je Zelenski govorio prvi (VIDEO)

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN skrenuo je pažnju predsedavajućem Edi Rami da prvo treba da govore lideri zemalja uključenih u Savet bezbednosti, i podsetio ga da Ukrajina nije član
Verbalni okršaj Rame i Nebenzje u UN: Zašto je Zelenski govorio prvi (VIDEO)© TANJUG/AP Photo/John Minchillo

Sastanak na visokom nivou Saveta bezbednosti UN o Ukrajini počeo je svađom oko procedure za učešće ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog između stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Vasilija Nebenzje i premijera Albanije Edija Rame, koji predsedava Savetom bezbednosti. 

Naime, Nebenzja je na početku sastanka skrenuo pažnju predsedavajućem da, prema pravilima Saveta bezbednosti UN, prvo treba da govore lideri zemalja koje su članice SB UN, a Ukrajina nije članica.

"Želeo bih da vas upozorim da ako sada udarite čekićem i na taj način formalizujete svoju odluku, okaljaćete albansko predsedavanje eklatantnim presedanom kršenja ustaljene prakse u Savetu bezbednosti da bi zadovoljili jednu delegaciju. Ruska Federacija nije protiv učešća predsednika Ukrajine, ali to mora da se uradi u skladu sa poslovnikom - nakon govora članica Saveta bezbednosti UN", upozorio je Nebenzja Ramu.

Ruski diplomata je podsetio albanskog premijera da delegacije jednog broja članica tog tela predstavljaju šefovi država i da imaju pravo da govore pre ukrajinskog predsednika.

Osim toga, Nebenzja se usprotivio učešću predstavnika Severne Makedonije na sastanku, poručivši da ni ta zemlja, a ni OEBS nemaju veze sa sukobom u Ukrajini.

Nebenzja je naglasio da je Albanija okupila veliku "grupu za podršku iz zemalja NATO-a" za učešće na današnjem sastanku. 

"Svima je jasno ili barem mnogima, da današnji sastanak nije ništa drugo do performans", istakao je.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je "odluka zasnovana na praksi i da nije prekršen poslovnik".

"Verujemo da će govor predsednika Zelenskog pred članovima saveta pružiti priliku i drugim državama, koji učestvuju u velikom broju na sastanku, da odgovore na njegovu izjavu", kazao je Rama, dodavši da OEBS igra važnu ulogu u održavanju mira i bezbednosti, pa je učešće njegovog predstavnika, prema njegovom mišljenju, opravdano. 

Ruski diplomata mu je odgovorio da to nema nikakve veze sa redosledom sastanka.

"Vi sada vršite dužnost predsednika Saveta bezbednosti, a ne u nacionalnom svojstvu predstavnika Albanije. Vaš zadatak je da održavate sastanak kako je propisano poslovnikom, a ne da dajete političke procene u svojstvu predsednika SB", ukazao mu je Nebenzja.

Kako je dodao, može da se razume logika da kada se tu razgovaralo o Somaliji, prvi je govorio predsednik Somalije, ali on je bio jedini predsednik među prisutnima.

"Presedana zaista ima, ali je postojala odgovarajuća specifična praksa vezana za karakteristike regiona, što se ni na koji način ne tiče sastanka o Ukrajini", istakao je Nebenzja, napominjući da su danas u sali pored Zelenskog i predsednici drugih zemalja.

image