Svet

Ko je smestio Raselu Brendu? Iza zahteva za demonetizaciju stoji veteran cenzure iz britanske Vlade

Britanski zvaničnik koji je pisao platformama poput Jutjuba, Rambla i TikToka o demonetizaciji Brendovog sadržaja bio je umešan u suzbijanje nepoželjnih narativa po pitanju sukoba u Ukrajini i pandemije kovid 19, piše "Grejzon"
Ko je smestio Raselu Brendu? Iza zahteva za demonetizaciju stoji veteran cenzure iz britanske VladeGetty © Mary Turner/Getty Images

Nakon što su u javnost izašle optužbe protiv Rasela Brenda o navodnom seksualnom zlostavljanju četiri žene, popularnom glumcu, komičaru i sada voditelju podkasta Raselu Brendu ukinuto je pravo na zaradu na platformi Jutjub, što je ujedno bio prvi put da Jutjub disciplinuje nekoga zbog ponašanja van ove platforme.

Novinar Kit Klarenberg sada otkriva za "Grejzon" da je za cenzurisanje Brenda odgovoran bivši ministar britanske vlade, koji je prethodno igrao ulogu u suzbijanju nepoželjnih stavova za vreme pandemije kovida 19.

Podsetimo, Brend je u poslednje vreme postao poznat kao voditelj podkasta "Ostanite slobodni", na kojem je svojim pristupom temama poput ukrajinskog sukoba i pandemije kovid 19 osvojio milionsku publiku, zbog čega Klarenberg smatra da je označen kao pretnja narativima koje su izneli Vašington i London.

Kako Klarenberg navodi, novi dokazi ukazuju da je Jutjub cenzura brenda sprovedena po direktnom nalogu britanske vlade.

Društvene mreže TikTok i Rambl su 19 septembra primile gotovo identična pisma od Kerolajn Dineadž, šefice Odbora za kulturu, medije i sport britanskog parlamenta.

Dineadž je poručila ovim mrežama da je "zabrinuta da bi (Brend) mogao da profitira od svog sadržaja" objavljenog na njima.

"Bili bismo zahvalni ako biste mogli da potvrdite da li gospodin Brend može da unovči svoje (…) objave, uključujući video zapise koji se odnose na ozbiljne optužbe protiv njega, i šta platforma radi kako bi osigurala da kreatori nisu u mogućnosti da koriste platformu za ugrožavanje dobrobiti žrtava neprikladnog i potencijalno nezakonitog ponašanja", navodi se u pismu. 

"Grejzon" podseća da optužbe za slučaje koje opisuje istraga tri medijske kuće i dalje nisu potvrđene na sudu, kao i da nema naznaka da ove slučajeve istražuju vlasti Britanije, odnosno SAD. Brend je odlučno demantovao optužbe za zlostavljanje i silovanje.

Pismo Odbora upućeno Ramblu, pak, sadržalo je direktan poziv na cenzuru, piše Klarenberg. "Želeli bismo da znamo da li Rambl namerava da se pridruži Jutjubu u suspendovanju mogućnosti gospodina Branda da zarađuje novac na platformi", navodi se u pismu.

Izvršni direktor Rambla Kris Pavlovski je u odgovoru Odboru poručio da, iako njegova platforma osuđuje sve ozbiljne zločine kao što je silovanje, takođe smatra da žrtve imaju pravo na "potpunu i ozbiljnu istragu."

Pavlovski je takođe kritikovao odluku Jutjuba da demonetizuje Brendov sadržaj, istakavši da se Rambl zalaže za "veoma drugačije vrdnosti" i da "odlučno odbacuje zahteve britanskog parlamenta."

Ko je Kerolajn Dineadž?

Kerolajn Dineadž služila je kao ministarka Velike Britanije za digitalne medije i kulturu od februara 2020. do septembra 2021. godine, odnosno kao de fakto šefica Odeljenja za kulturu, medije i sport (DCMS).

Klarenberg ističe da je u ovoj funkciji ona lično bila odgovora za sastavljanje "represivnog" Zakona o bezbednosti na internetu, a koji su, kako navodi, kritikovale grupe za ljudska prava zbog ugrožavanja prava na slobodu govora i privatnost. 

Tokom ovog perioda, DCMS je takođe bio dom Kontra-dezinformacione jedinice (CDU), koja je kontrolisala "dezinformacione narative o kovidu 19" na mreži, a za koju su istrage organizacije građana za građanske slobode "Big brader voč" otkrile da je suzbijala "razumne" kritike odgovora Vlade Britanije na pandemiju. 

Od 2022. godine, CDU skreće pažnju na rusko-ukrajinski sukob i suzbija narative koji se protive onima iz britanske Vlade, napominje Klarenberg. 

Njen suprug, Mark Lankaster, služio je kao zamenik komandanta 77. brigade britanske vojske između juna 2018. i jula 2022. godine.

Specijalizovana za "promenu ponašanja i stavova", 77. brigada održava "ogromnu vojsku stvarnih, lažnih i automatizovanih naloga na društvenim mrežama kako bi širila i podržavala podobne poruke i devaluirala domaće i strane neprijatelje", navodi Klarenberg i podseća na tvrdnje uzbunjivača iz ove agencije kako je Brigada redovno zaobilazila britanske zakone kako bi suzbijala neslaganje po pitanju pandemije.

Prethodno je potvrđeno da CDU služi kao telo Vlade Britanije koje prima zahteve za cenzuru, piše Klarenberg, istakavši da je britanski novinar Pol Mejson prethodno pokušao da podnese "formalnu žalbu" na "Grejzon" sa nadom da će vladina istraga ove platforme dovesti do njenog ukidanja.

Ovaj novinar podseća i da se Endi Prajs, britanski obaveštajni agent koji stoji iza Mejsona, prethodno hvalio u procurilim mejlovima o svojoj ličnoj ulozi u zabrani "ruskih stvari" na Jutjubu u Britaniji.

image