Svet

Formirana grupa za integraciju Karabaha u Azerbejdžan; Baku: Nismo više bure baruta

Nakon trideset godina od kako su stanovnici Nagorno-Karabaha samostalno proglasili nezavisnost od Azerbejdžana, ponovo počinju razgovori na temu njihove reintegracije u Azerbejdžan
Formirana grupa za integraciju Karabaha u Azerbejdžan; Baku: Nismo više bure baruta© Tanjug/AP Photo

Vlasti Azerbejdžana formirale su posebnu radnu grupu pri vladi koja ima za cilj integraciju stanovnika Nagorno-Karabaha u Azerbejdžan, otkrio je za "Politiko" pomoćnik predsednika Azerbejdžana Hikmet Gadžijev. 

Prema njegovim rečima, grupa će se baviti humanitarnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima integracije građana. Trideset godina nakon što su samostalno proglasili nezavisnost, na teritoriji Karabaha živi više desetina hiljada Jermena. 

Pomoćnik predsednika Ilhama Alijeva ističe danas da to što je Jermenima dostupna humanitarna pomoć pokazuje da vlada Azerbejdžana "ima dobre namere i da je ozbiljna u nameri da zadovolji potrebe stanovnika Jermenije, a takođe da osigura bezbedan i dostojan proces reintegracije".

"Karabah je bio bure baruta i najmilitarizovanija zona na svetu, ali sada je to deo prošlosti. U ovakvim uslovima ima više šanse da će doći do mira između Jermenije i Azerbejdžana", poručuje Baku. 

Azerbejdžan je, podsetimo, 19. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Karabahu, uz poruku da je reč o "antiterorističkim merama lokalne prirode" u cilju obnavljanje ustavnog poretka, što je Jerevan nazvao agresijom.

Dan kasnije, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, postignut je sporazum o prekidu vatre. Kao jedan od uslova za primirje istaknuto je da je neophodno da dođe do razoružanja jermenskih snaga. Zahtevano je i povlačenje teške tehnike iz Karabaha.

Ubrzo nakon toga, 21. septembra, u jednom azerbejdžanskom gradu održan je sastanak predstavnika karabaških Jermena sa delegacijom Azerbejdžana. Konačan sporazum još nije postignut, ali je Baku razgovor ocenio kao dijalog koji je protekao u pozitivnoj atmosferi. Javljeno je i da su strane dogovorile i buduće susrete u cilju pronalaženja zajedničkog rešenja. 

Poslednja dešavanja izazvala su lavinu protesta u prestonici Jermenije Jerevan. Narod je iskazao nezadovoljstvo politikom premijera Nikola Pašinjana. On je, podsetimo, ranije javno izjavio da priznaje da je Nagorno-Karabah deo Azerbejdžana. Deo Jermena, nakon poslednje "antiterorističke operacije" Bakua, optužio je jermenskog premijera da je tako izdao jermensku svetinju.

Danas, Pašinjan poručuje da su bezbednosne strukture u koje ulazi Jermenija neefikasne. Takođe, izjavio je da će Jerevan prihvatiti sve sugrađane Nagorno-Karabaha, ukoliko odluče da se premeste u Jermeniju. 

Ministarstvo zdravlja Jermenije u međuvremenu je tokom dana saopštilo da hitna pomoć iz Nagorno-Karabaha trenutno prevozi 23 teško ranjena civila u Jerevan. Oni su povrede zadobili tokom poslednjih dana.

image