Svet

Karabah već napustilo više od 4.850 ljudi; U Jerevanu protesti i hapšenja

U prestonici Jerevanu demonstranti se već okupljaju, a policija je počela da privodi okupljene koji zahtevaju ostavku premijera Pašinjana
Karabah već napustilo više od 4.850 ljudi; U Jerevanu protesti i hapšenja© Tanjug/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP

Prema podacima do 10 sati po srednjeevropskom vremenu, oko 5.000 ljudi do sada je napustilo Nagorno-Karabah i prešlo u Jermeniju, saopštila je pres služba jermenske vlade. 

Kako se navodi, podaci o njih 3.900 su već sumirani, dok se još određuju potrebe 950 osoba. 

Vlasti ističu da će svi oni građani, koji nemaju gde da se smeste, biti raspoređeni na mesta koje je odredila vlada.

Ranije je takođe bilo saopšteno da će Jerevan prihvatiti sve karabaške Jermene koji se odluče da napuste Karabah i nasele se u Jermeniji nakon što je Baku nedavno pokrenuto "antiterorističku operaciju". Ona je kasnije zaustavljena, i počeli su pregovori o reintegraciji Jermena iz Karabaha u Azerbejdžanu.

Ipak, Jermeni su nezadovoljni poslednjim dešavanjima. Jerevan, prestonica Jermenije, od ponovne eskalacije sukoba svakog dana drmaju protesti.

Dolazilo je i do sukoba sa policijom, narod je u jednom trenutku pokušao i da uđe u zgradu vlade, a danas, kako prenose mediji, policija je već počela da privodi demonstrante, dok je opozicija najavila antivladine šetnje.

Prema poslednjim informacijama, do sada je privedeno više od 142 građana. Oni su deo grupe demonstranata koji su danas u centru Jerevana zahtevali ostavku premijera Jermenije Nikola Pašinjana.

U međuvremenu, saopšteno je da je uhapšen i sin bivšeg predsednika Jermenije Roberta Kočarjana Levona. Njegovom sinu sud je odredio pritvor od meseca dana zbog napada na policiju tokom demonstracija.

Deo naroda, podsetimo, nezadovoljan je politikom premijera Nikola Pašinjana. On je ranije izjavio da priznaje da je sporni region Karabah deo Azerbejdžana. To je izazvalo nezadovoljstvo naroda, a posebno nakon poslednje eskalacije sukoba, jer su se Jermeni od raspada SSSR-a borili da Nagorno-Karabah ne pripada Azerbejdžanu. 

image