Svet

Kenedi Mlađi skeptičan prema izveštaju o 11. septembru: Ne prihvatam zvanična objašnjenja

Sin bivšeg američkog državnog tužioca i njujorškog senatora Roberta Kenedija i bratanac predsednika Džona Kenedija izrazio je sumnju u zvanična objašnjenja o ulozi Al Kaide
Kenedi Mlađi skeptičan prema izveštaju o 11. septembru: Ne prihvatam zvanična objašnjenjaGetty © Spencer Platt/Getty Images

Kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske stranke Robert F. Kenedi Mlađi izrazio je skepticizam prema zvaničnom izveštaju o terorističkim napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001, rušenju Kula bliznakinja i učešću Al Kaide u napadima.

"Ne prihvatam uvek zvanična objašnjenja", rekao je on u podkastu Pitera Bergena, autora nekoliko knjiga o Osami bin Ladenu.

Na njegovo pitanje da li je Kenedi "popio" zvanično objašnjenje 11. septembra 2001. godine, doneto od strane dvopartijske komisije koja je zaključila da je Al Kaida odgovorna za napade kada su avioni uleteli u Trgovački centar i Pentagon, dok se još jedan avion srušio u Pensilvaniji, Kenedi je rekao da ne zna šta se dogodilo.

"Mislim, razumem šta je zvanično objašnjenje, razumem da postoji neslaganje. Nisam to razmatrao, nisam ispitivao. Nisam dobra osoba za razgovor o tome", odgovorio je demokrata, piše "Gardijan".

"Dakle, sumnjate da je Al Kaida odgovorna?", ponovio je Bergen.

Kenedi je potom izneo dobro poznatu teoriju zavere o rušenju zgrade 7 u blizini Kula bliznakinja koja se urušila iako u nju nije udario avion.

"Mislim da bi u ovoj zemlji svima trebalo da bude dozvoljeno da dovode u pitanje zvanične narative", zaključio je političar i nekadašnji advokat za zaštitu životne sredine koji je radio na čišćenju reke Hadson.

U napadima 11. septembra poginulo je 2.977 ljudi.

image