Svet

Tajni dokumenti Stejt departmenta o Ukrajini: Da li će Zapad da okrene leđa Kijevu zbog korupcije?

Izveštaj opisuje konkretne planove za reformu ukrajinskih institucija i upozorava da podrška Zapada može zavisiti od smanjenja korupcije
Tajni dokumenti Stejt departmenta o Ukrajini: Da li će Zapad da okrene leđa Kijevu zbog korupcije?www.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Zvaničnici Bajdenove administracije su daleko više zabrinuti za korupciju u Ukrajini nego što javno priznaju, sugeriše poverljivi strateški dokument SAD do kojeg je došao "Politiko".

"Osetljiva, ali neklasifikovana" verzija dugoročnog plana SAD izlaže brojne korake koje Vašington preduzima kako bi pomogao Kijevu da iskoreni malverzacije i reformiše niz sektora.

Naglašava se da bi korupcija mogla da navede zapadne saveznike da napuste Kijev u jeku Specijalne vojne operacije.

"Percepcija o korupciji na visokom nivou, mogla bi potkopati poverenje ukrajinske javnosti i stranih lidera u vladu iz vremena rata", upozorava poverljiva verzija dokumenta. 

To je oštrije od analize dostupne u malo zapaženoj javnoj verziji dokumenta od 22 stranice, koji je Stejt department objavio na svojoj veb stranici bez pompe pre oko mesec dana.

Poverljiva verzija "Strategije integracije zemlje" je oko tri puta duža i sadrži mnogo više detalja o ciljevima SAD u Ukrajini, od privatizacije njenih banaka do pomoći većem broju škola u učenju engleskog jezika do podsticanja vojske da usvoji NATO protokole. Mnogi ciljevi su osmišljeni da smanje korupciju koja muči zemlju.

Tiho objavljivanje strategije i činjenica da je najteži jezik ostavljen u poverljivoj verziji, naglašava izazov sa kojim se suočava Bajdenov tim.

Administracija želi da izvrši pritisak na Ukrajinu da smanji korupciju. Ali, previše glasno govoriti o ovom pitanju moglo bi da ohrabri protivnike američke pomoći Ukrajini, među kojima su mnogi republikanci koji pokušavaju da blokiraju takvu pomoć. Bilo kakva percepcija oslabljene američke podrške Kijevu takođe bi mogla da navede više evropskih zemalja da dvaput razmisle o svojoj ulozi, navodi portal.

Kada je reč o Ukrajincima, "iza kulisa se vode neki iskreni razgovori", rekao je američki zvaničnik upoznat sa politikom Ukrajine. 

Ukrajinska korupcija je dugo bila briga američkih zvaničnika sve do predsednika Džozefa Bajdena, čiji je sin Hanter poslovao u toj zemlji. Bajden je otišao čak toliko daleko da je sukob u Ukrajini nazvao "borbom demokratije protiv autokratije" i prosledio Kijevu milijarde dolara pomoći.

"Politiko" se poziva na drugog neimenovanog američkog zvaničnika koji kaže da Bajdenova administracija razmatra da Ukrajinu uslovi budućom ekonomskom pomoći u slučaju da ne sprovede reformu sistema.

Bajdenova administracija takođe namerava da vrati vlasništvo nad Alfa bankom koja je nacionalizovana u Ukrajini.

"Očigledno je reč o situaciji nalik onoj u Sens banci, koja je ranije bila u vlasništvu ruske strane, ali ju je Kijev oduzeo", navodi se u članku.

Sjedinjene Države takođe želele reizbor više od 2.000 novih sudija u Ukrajini u nadi da će tako umanjiti nezavidnu statistiku prema kojoj je više od 9.000 slučajeva nedoličnog ponašanja sudija.

Strategija takođe poziva na obnovu diplomatskog prisustva SAD u Ukrajini, šireći se izvan Kijeva na gradove kao što su Lavov, Odesa, Harkov i Dnjepar.

Kao i u prethodnim izveštajima, američki zvaničnici i u ovom koriste inventivne načine na koje Sjedinjene Države nadziru američku pomoć Ukrajini, primećuje "Politiko" i objašnjava da ti "napori" podrazumevaju i korišćenje aplikacije pod nazivom SEALR za praćenje pomoći.

image