Svet

Bela kuća: Uskoro ćemo ostati bez sredstava za podršku Ukrajini

Portparol Bele kuće Džon Kirbi pozvao američke zakonodavce da požure i donesu odluku o dodeli dodatne pomoći Kijevu
Bela kuća: Uskoro ćemo ostati bez sredstava za podršku Ukrajini© Kevin Dietsch/Getty Images

Sjedinjene Države bi mogle da ostanu bez sredstava za podršku Ukrajini u narednim nedeljama ako Kongres ne odobri dodatnu pomoć, izjavio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Još nam je ostalo nešto sredstava. Mislim da ćemo imati dovoljno za narednih nekoliko nedelja. Ali nedostatak dodatnih sredstava koje smo tražili će nesumnjivo uticati na našu sposobnost da podržimo Ukrajinu u jesenjim i zimskim mesecima", rekao je portparol Bele kuće.

Prema njegovim rečima, početak zime će zakomplikovati sukob za obe strane. 

"Zbog toga želimo da budemo sigurni da će Ukrajinci dobiti sve što im je potrebno sve dok postoje uslovi na terenu za to", naglasio je.

Naime, administracija Vašingtona je 10. avgusta zatražila od Kongresa kao dodatnu potrošnju iz saveznog budžeta u fiskalnoj 2023. godini, koja se u Sjedinjenim Državama završava 30. septembra, 13 milijardi dolara za hitnu vojnu pomoć Kijevu i 8,5 milijardi dolara za pomoć Ukrajini i niz drugih zemalja u oblasti ekonomije i bezbednosti.

Bela kuća je krajem avgusta zatražila od članova Kongresa da prihvate inicijativu da se nakratko produži vladino finansiranje kako bi se izbeglo moguće gašenje nekoliko federalnih odeljenja. 

Kako je tada izjavila direktorka Kancelarije za upravljanje i budžet Bele kuće Šalanda Jang ta inicijativa će zakonodavcima dati vremena da postignu kompromis o budžetskim pitanjima. 

Činjenica da trenutno Kongres takođe nije odobrio budžet za predstojeću 2024. godinu je još jedna loša vest za Ukrajinu. Ako dokument ne bude usvojen do 1. oktobra, onda će isporuke oružja Kijevu biti obustavljene.

Ranije su američki mediji pisali da se grupa republikanskih kongresmena protivila zahtevu Bajdenove administracije da se Ukrajini dodeli 24 milijarde dolara pomoći. Zakonodavci su tražili pojašnjenje kako su potrošena prethodno obezbeđena sredstva.

image