Svet

Ratni umor: Podrška Ukrajini se raspada, ali Kijev neće pregovore

Na Zapadu sve manje interesovanja za dešavanja na frontu, a na ratištu nedovoljno zapadnog oružja; Kijevu su očajnički potrebni uspesi kako bi zadržao interesovanje svojih sponzora
Ratni umor: Podrška Ukrajini se raspada, ali Kijev neće pregovore© Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Postoji li "ratni umor", koliko će trajati konflikt i šta se trenutno dešava na Zapadu, pita se nemački "Bild", konstatujući da ovo prvo, odnosno smanjeno interesovanje za dešavanja u Ukrajini, predstavlja jednu od najvećih opasnosti.

"Kontraofanziva je manje uspešna nego što bi Ukrajinci (i Zapad) želeli. Ima malih delimičnih uspeha, ali trenutno nema naznaka prodora na Crno more; otpor Rusa ostaje značajan, a broj žrtava je izuzetno visok, što znači da je zemlji hitno potrebno više dobro obučenih vojnika", ukazuje nemački list, dodajući da ipak velika većina Ukrajinaca ne vidi alternativu.

Podrška Zapada u oružju nedovoljna je za velike uspehe i uspešnu odbranu Ukrajinaca. "Taurusi" neće brzo stići, a tenkova i artiljerije je, prema pisanju "Bilda", premalo.

"Rusija je masovno povećala ratnu proizvodnju, pa uprkos sankcijama dnevno može proizvesti više od Zapada. Znači da ruski predsednik Vladimir Putin igra na faktor vremena i nada se da će politička podrška Ukrajini nastaviti da opada. Da oni ne odustaju od svog cilja pokazuju i zvanične izjave Putina i njegovih lojalnih sledbenika", ukazuje ovaj list.

"Bild" takođe primećuje da su na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Kijevu, veoma uočljivo falili poljski i mađarski predstavnik. S Poljskom je Ukrajina u sporu zbog isporuka žita i oružja, a s Mađarskom još od početka SVO budući da Orban sumnja u njihov uspeh. Izbori u Slovačkoj, dodaje list, na vlast su doveli proruskog lidera Roberta Fica, koji bi mogao da zaustavi svaku pomoć Kijevu, a u SAD takođe preti promena kursa zbog pritiska republikanaca. Još ako na predsedničkim izborima pobedi Donald Tramp?

Ali, Ukrajinci bi još da ratuju, pa je tako jedan od članova ukrajinske vlade "Bildu" rekao da "čak i ako pritisak iz Brisela nastavi da raste, nećemo pregovarati".

"Ove jasne izjave su posebno usmerene na one unutar EU koji se nadaju da bi pregovori mogli da se održe", ukazuje nemački medij.

To je jedan od razloga zašto je ukrajinskoj vladi jasno da su joj potrebni dalji vojni uspesi. Pominju se pokoja dostignuća, ali nedovoljno je to uspešno da bi se "skepticima" zapušila usta.

"Potrebni su nam dalji uspesi do kraja godine da bismo pokazali da pobeđujemo u ovom ratu", rekao je ukrajinski diplomata za "Bild".

Nemački medij, međutim, podseća da i saveznici Ukrajine "imaju dužnost".

Prema rečima ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, ako savezna vlada želi EU od "Lisabona do Luganska", onda ima obavezu da Ukrajini obezbedi oružje potrebno "da oslobodi Lugansk i druge okupirane teritorije".

image