Svet

Turska bi ponovo da posreduje: Stižu li novi pregovori o Ukrajini?

Više detalja o samom susretu za sada nije poznato, kaže izvor "RIA Novosti", dok "Blumberg" piše da se susret delegacija očekuje krajem ovog meseca
Turska bi ponovo da posreduje: Stižu li novi pregovori o Ukrajini?www.globallookpress.com © Mine Toz

Turska priprema novu rundu pregovora o situaciji o Ukrajini, otkriva danas diplomatski izvor u Ankari za "RIA Novosti".

Prema pisanju ovog medija, više konkretnih detalja kao što su, na primer, vreme i tačan datum susreta, za sada nije poznato, jer je proces dogovaranja još u toku.

Ipak, "Blumberg" je nešto ranije preneo da će se, prema njegovim izvorima, pregovori održati ovog meseca i to krajem oktobra u Turskoj, a u Istanbul bi, kako je navedeno, trebalo da dolete savetnici za nacionalnu bezbednost iz raznih zemalja, uključujući i američkog Džejka Salivana.

Kada je reč o tome da li će u pregovorima učestvovati i Rusija, "RIA Novosti" i "Blumberg" imaju različite informacije.

Izvor "RIA Novosti" tvrdi da se Turska zalaže za to da dijalogu prisustvuje i ruska delegacija, što je Turska jasno stavila do znanja prilikom prethodnih susreta.

"Prisustvo ruske strane je neophodno radi postizanja napretka u procesu pregovora", kaže ovaj izvor, ali dodaje da "nažalost, ne podržavaju svi partneri taj stav". 

Ipak, "Blumberg" tvrdi da ruska delegacija neće prisustvovati događaju, a kada je reč o Kini navodi da za sada nema informaciju o tome.

"Blumberg", takođe, piše da bi u centru pažnje trebalo da bude mirovni plan predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kao i planovi Kijeva o organizovanju međunarodnog događaja na kojem će se u širem krugu diskutovati o "mirovnoj" inicijativi Zelenskog.

Ukoliko se pomenuti pregovori u Turskoj održe, to će biti treći sličan susret ove godine.  Prethodno u junu delegacije su o Ukrajini već razgovarale u Danskoj, a nedavno, u avgustu, i u Saudijskoj Arabiji. 

image