Svet

Kineski brod u fokusu finske istrage o oštećenju gasovoda na Baltiku, Estoncima sumnjiv i ruski

Finska razmatra ulogu teretnog broda registrovanog u Hongkongu
Kineski brod  u fokusu finske istrage o oštećenju gasovoda na Baltiku, Estoncima sumnjiv i ruskiGetty © Jonas Gratzer / Stringer

Kineski teretni brod našao se u centru finske istrage o potencijalnoj sabotaži gasovoda i kabla za prenos podataka između te nordijske zemlje i Estonije, piše "Fajnenšel tajms".

Finska policija saopštila je da su se fokusirali na "Njunju polar ber", brod registrovan u Hongkongu, jer se njegovo kretanje poklopilo sa vremenom i mestom oštećenja gasovoda na Baltiku.

Ruski brod "Sevmorput", kojim upravlja državna kompanija za ledolomce na nuklearni pogon "Atomflot", takođe se nalazio u tom području, podseća "Fajnenšel tajms".

Estonski istražitelji kažu da analiziraju kretanje oba broda. Finska nije objasnila zašto su se fokusirali samo na kinesko plovilo. Estonija, sa druge strane, podržava Kijev u sukobu u Ukrajini

Zvaničnici obeju zemalja saopštili su da je oštećenje gasovoda i kabla, koje se dogodilo pre dve nedelje u Finskom zalivu, posledica ljudskih aktivnosti, ali da još nije utvrđeno da li je bilo namerno ili slučajno. Švedska je kasnije potvrdila da je odvojeni podvodni kabl za prenos podataka koji ih povezuje sa Estonijom takođe oštećen otprilike u isto vreme.

"Sarađivaćemo sa kineskim vlastima kako bismo utvrdili ulogu pomenutog broda", rekao je detektiv Risto Lohi, koji vodi finsku istragu. On je dodao da policija ima oficira za vezu u Kini koji može da se bavi ovim pitanjem na licu mesta.

Finska policija saopštila je da je tokom inspekcije u blizini mesta događaja detektovala nešto što se činilo kao "izuzetno težak predmet" i da će sada pokušati da ga pronađe. "Istraga je potvrdila da je štetu prouzrokovala spoljna mehanička sila, a na osnovu sadašnjih saznanja nema razloga da se veruje da je šteta prouzrokovana eksplozijom", rekao je Lohi.

Potencijalna sabotaža podmorske infrastrukture navela je NATO da poveća svoje patrole u Baltičkom moru dodatnim letovima bespilotnih letelica, kao i aviona za osmatranje i izviđanje. Vojni savez je takođe poslao četiri minolovca u to područje.

Letonski predsednik Edgars Rinkevičs je otišao toliko daleko da je u petak predložio da bi, ako se dokaže da Rusija stoji iza potencijalne sabotaže, onda NATO trebalo da zatvori Baltičko more za ruske brodove. On nije objasnio kako tačno misli da se to izvede, a letonska vlada je brzo saopštila da nije razgovarala o toj opciji i da je to bila isključivo inicijativa predsednika.

"Atomflot" je spekulacije da je njegovo plovilo moglo biti umešano u incident nazvao "neosnovanim", dok kineska kompanija "Njunju šiping" nije komentarisala.

image