Svet

SAD i Izrael razmatraju slanje mirovnih trupa u Pojas Gaze ukoliko poraze Hamas

SAD, Izrael i druge zemlje razmatraju moguće modele uprave u Pojasu Gaze nakon potencijalnog poraza Hamasa
SAD i Izrael razmatraju slanje mirovnih trupa u Pojas Gaze ukoliko poraze Hamas© Mario Tama

SAD i Izrael istražuju opcije za budućnost pojasa Gaze, uključujući i raspoređivanje multinacionalnih snaga koje bi mogle da uključuju i američke trupe ukoliko izraelske snage uspeju da savladaju Hamas.

Kako navodi "Blumberg", u opticaju je nekoliko opcija za budućnost Gaze nakon eventualne izraelske pobede: Neke od njih su uspostavljanje snaga nalik na one koje su nadzirale primeni izraelsko-egipatskog mirovnog sporazuma iz 1979. godine, kao i stavljanje te enklave pod privremenu upravu Ujedinjenih nacija.

Anonimni izvori američkog portala navode da su razgovori i dalje u ranoj fazi i da će verovatno doći do promena. Dok pojedini američki zvaničnici smatraju da iznete opcije preuranjene ili nerealne, državni sekretar Entoni Blinken je u obraćanju Senatu rekao da se razmatra više modela.

"Ne možemo da imamo povratak statusa kvo u kom će Hamas vladati Gazom. Takođe ne želimo- i Izraelci počinju svoje diskusije sa tim - da Izrael upravlja Gazom", rekao je on.

"Između tih scenarija postoje mnoge opcije koje trenutno razmatramo, kao što to čine i druge države", dodao je on.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson rekla je za "Blumberg" da "raspoređivanje američkih trupa kao mirovnjaka nije nešto o čemu se trenutno razgovara".

Izraelci su više puta naglasili da ne planiraju da okupiraju Pojas Gaze, dok Palestinska uprava u Zapadnoj Obali nije pokazala da bi želela ili mogla da preuzme nadležnost za tu enklavu, navodi američki portal.

Sve opcije nose značajnu dozu rizika, kako za američkog predsednika Džozefa Bajdena, tako i za druge države, poput zalivskih monarhija - ali i za sam Izrael.

Bajden veruje da bi slanje američkih trupa u Pojas Gaze bilo politički riskantno, a Vašington nije blizu takve donošenja takve odluke, navodi "Blumberg". Takođe nije jasno da li bi neke arapske države bile zainteresovane za učešće u mirovnjačkoj misiji.

Bajden i drugi američki zvaničnici smatraju da bi konačno rešenje moralo da uključuje stvaranje suverene palestinske države, ali još uvek se nije razgovaralo o načinu dolaska do tog cilja.

Sa svoje strane, Izrael tvrdi da će akcije u Pojasu Gaze trajati mesecima i da će uključivati uspostavljanje tampon zone oko te enklave.

Jedna od opcija bi uključivala privremeni nadzor nad Gazom od strane zemljama iz regiona, uz podršku trupa iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske. U idealnom slučaju, to bi takođe uključivalo predstavnike arapskih nacija kao što su Saudijska Arabija ili Ujedinjeni Arapski Emirati, navode izvori "Blumberga".

Druga opcija bi predstavljala uspostavljanje kontingenta nalik na Multinacionalne snage i posmatračku grupu koje operišu na Sinajskom poluostrvu u Egiptu i nadgledaju poštovanje mirovnog sporazuma između te zemlje i Izraela. U Jerusalimu smatraju da je ovo ideja o kojoj bi trebalo razmišljati.

Treća opcija predstavlja privremenu upravu Ujedinjenih nacija. To bi misiji dalo međunarodni legitimitet, ali Izrael taj predlog smatra nepraktičnim i nema poverenja u tu globalnu organizaciju.

Vašingtonski institut za bliskoistočnu politiku je, sa svoje strane, predložio formiranje privremene palestinske administracije, dok bi specijalizovane agencije UN-a nastavile da obezbeđuju snabdevanje hranom, kao i usluge poput zdravstva i obrazovanja.

Američki zvaničnici smatraju da bi Palestinska uprava trebalo da bude deo dugoročnog rešenja. 

"U nekom trenutku, ono što bi imalo najviše smisla bilo bi da efikasna i revitalizovana Palestinska uprava preuzme administraciju i, na kraju, bezbednosnu odgovornost za Gazu", rekao je Blinken, dodajući da je "veliko pitanje da li se to toga može doći u jednom koraku."

image